ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο καθαρισμός του φούρνου είναι συνήθως μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία απαιτεί σκληρά χημικά καθαριστικά, τα οποία έχουν κάποιο κόστος και πολλές φορές η μυρωδιά που αφήνουν, συνοδεύει το φούρνο μας για πολλές ημέρες.
Και όμως, υπάρχουν λύσεις απλές, φθηνές και οικολογικές με προϊόντα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας ή μπορούμε να βρούμε εύκολα! Γιατί η φύση…φροντίζει για όλα!
Tip #1: Με ξύδι και σόδα
Υλικά που θα χρειαστείτε:
μαγειρική σόδα, λευκό ξίδι, νερό
ένα σφουγγάρι, ένα κουτάλι και ένα πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι.
Εκτέλεση:
Με ένα νωπό σφουγγάρι «περάστε» όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπαλίστε με ένα κουτάλι τη μαγειρική σόδα στις επιφάνειες του φούρνου. Γεμίστε το πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξίδι και ψεκάστε όλο το εσωτερικό του φούρνου (όχι στις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξίδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει. Αφήστε το να αντιδράσει για 10 λεπτά.Στη συνέχεια ξύστε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με τη σπάτουλα καθαρίσματος. Σκουπίστε με σφουγγάρι και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει. Τα όξινα καθαριστικά (με ξίδι ή λεμόνι) διαλύουν τα λίπη και εξαφανίζουν τις μυρωδιές.
Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!
Πριν το χρησιμοποιήσετε, κατεβάστε το γενικό διακόπτη της κουζίνας.
Tip #2: Με σόδα και αλάτι
Καθαρίσετε αποτελεσματικά το φούρνο και τις σχάρες: Αφαιρέστε τις σχάρες και αφήστε τες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα, μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρόμικος προσθέστε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείτε, αν θέλετε να προσθέσετε λίγο λευκό ξίδι ή απορρυπαντικό πιάτων.
Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, τρίψτε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι. Αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και καθαρίστε τις σχάρες τρίβοντάς τες με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξεπλύνετε και αφήστε τες να στεγνώσουν. Τελειώνοντας, περάστε όλον τον φούρνο με ένα βρεγμένο πανί και θα δείτε τις βρομιές να εξαφανίζονται.
Tip #3: Καθαρίστε το παράθυρο του φούρνου
Αναμείξτε μαγειρική σόδα με λίγο νερό, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά πάστα. Στη συνέχεια απλώστε την στο παράθυρο και αφήστε την να καθίσει για 40 λεπτά περίπου, ανάλογα με το πόσο βρώμικο είναι το τζάμι σας. Έπειτα, σκουπίστε με ένα πανί. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτο!
Tip #4: Αμμωνία για τα καμένα λίπη
Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ μισό φλιτζάνι υγρή αμμωνία και τοποθετήστε το σε κρύο φούρνο. Κλείστε την πόρτα και αφήστε το εκεί όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί καθαρίστε όλο το εσωτερικού του φούρνου με νωπό πανί.
Για ακόμα πιο επίμονα λίπη υπάρχει και πιο δραστική λύση: Γεμίστε ένα κατσαρολάκι με νερό και βάλτε μέσα ένα φακελάκι αμμωνία (αυτή που χρησιμοποιείτε και στη ζαχαροπλαστική). Βάλτε το κατσαρολάκι με το νερό να βράσει για 1-2 λεπτά, απομακρύνετε από τη φωτιά και βάλτε το στον φούρνο της κουζίνας, κλείνοντας την πόρτα. Αφήστε την κατσαρόλα στον φούρνο όλη τη νύχτα. Το πρωί βγάλτε τη και σκουπίστε όλο το φούρνο και τις σχάρες με χαρτί κουζίνας. Τα λίπη θα φύγουν πολύ πιο εύκολα!
Ασφαλώς βέβαια, το καλύτερο είναι να σκουπίζετε το φούρνο κάθε φορά μετά το μαγείρεμα με ένα βρεγμένο πανί, για να φεύγουν τα «φρέσκα» λίπη. Αν τα λίπη είναι έντονα βάλτε και λίγο σαπούνι στο πανί (ή σε σφουγγάρι) και τρίψτε τα με αυτό. Αν τρέξουν λάδια ή υγρά την ώρα που πάτε να βάλετε ένα ταψί στο φούρνο, καθαρίστε τα αμέσως, πριν προλάβουν να καούν, γιατί μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αφήνοντας τους ίδιους λεκέδες να ψήνονται ξανά και ξανά θα είναι πολύ πιο δύσκολο να καθαριστούν μετά.
Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκληρά σφουγγαράκια ή ατσαλόσυρμα για να καθαρίσετε τις επιφάνειες του φούρνου, γιατί μπορεί να φθαρούν ανεπανόρθωτα.