Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Ποια είναι τα αίτια της, με βάση τα σημερινά δεδομένα

Η παιδική παχυσαρκία είναι πλέον συχνό φαινόμενο τα τελευταία έτη, και σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). έχει πάρει επιδημιολογικές διαστάσεις.

childhoodobesity

διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου αναλύει το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας, με βάση τα δεδομένα της σημερινής ζωής και μας δίνει συμβουλές πώς να το αντιμετωπίσουμε.

Είναι απαραίτητο το θέμα της παχυσαρκίας στα παιδιά να αντιμετωπιστεί, γιατί οι επιπλοκές της στη σωματική και ψυχική υγεία είναι πολλές και σοβαρές. Συνήθως ένα παχύσαρκο παιδί θα γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας, που σημαίνει θα αντιμετωπίσει διάφορες παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα κτλ.).

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Οι αιτίες της είναι γενετικές, παθολογικές (σπανιότερα) και περιβαλλοντικές. Όσον αφορά τα γονίδια, έρευνες έχουν δείξει πως στο σωματικό βάρος του παιδιού συντελεί το βάρος του γονέα. Έτσι, όταν ο ένας γονιός είναι παχύσαρκος, τότε κατά 50% θα είναι και το παιδί του. Όταν και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι το ποσοστό ανεβαίνει στο 80%

Συνήθως όμως, ο λάθος τρόπος ζωής κάνει ένα παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο και μικρότερη ευθύνη έχουν οι γενετικοί παράγοντες. Επίσης, το βάρος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, έχει το ρόλο του στο βάρος του παιδιού. Στην ουσία, καλό θα ήταν η μητέρα να μην παίρνει παραπάνω κιλά από αυτά που συστήνονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο θηλασμός έχει θετικό ρόλο στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς έχει βρεθεί πως τα παιδιά που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον 6 μήνες, έχουν ιδανικότερο βάρος, τουλάχιστον ως την προσχολική ηλικία. Χωρίς να σημαίνει αυτό βέβαια πως αν το παιδί ακολουθεί λάθος τρόπο ζωής δε θα γίνει στο μέλλον παχύσαρκο.

Τα περιβαλλοντικά αίτια της παχυσαρκία είναι πολλά. Η κυριότερη αιτία της παχυσαρκίας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής των γονιών. Οι πολλές ώρες εργασίας, αναγκάζουν τους γονείς να λείπουν και πολλές ώρες από το σπίτι με αποτέλεσμα να μην έχουν το χρόνο να ετοιμάζουν τα σωστά γεύματα για τα παιδιά και για τους ίδιους. Έτσι, οδηγούνται στην εύκολη λύση του πρόχειρου φαγητού και στο να μην έχει ένα γεύμα την κατάλληλη ισορροπία (π.χ. να μην έχει λαχανικά).

Μια καλή αρχή θα ήταν να αλλάξουν οι ίδιοι οι γονείς τις συνήθειες τους, ώστε τα παιδιά να παραδειγματιστούν και να τους μιμηθούν. Εάν οι γονείς οργανώσουν τη διατροφή τους, ελαττώσουν τα ανθυγιεινά τρόφιμα και ετοιμάζουν ισορροπημένα γεύματα, τα παιδιά πολύ πιθανό να τους ακολουθήσουν. Είναι βασικό το παιδί να αισθάνεται ότι αυτός ο τρόπος ζωής είναι και ο φυσιολογικός.

Επίσης, βασικό ρόλο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας έχει το πρωινό. Είναι σημαντικό να ξεκινάει η ημέρα με ένα γεύμα ισορροπημένο και πλήρες, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως το πρωινό συμβάλλει θετικά στο βάρος του παιδιού και στην απόδοση του στο σχολείο.

Ένα φαινόμενο της εποχής μας, που έχει αυξήσει τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, είναι το έτοιμο φαγητό. Πλέον το fast food, τα ανθυγιεινά σνακ (πατατάκια, κρουασάν, ζαχαρωτά κτλ.) και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα είναι άφθονα και αποτελούν την εύκολη και γρήγορη λύση αλλά ταυτόχρονα δίνουν πολύ παραπάνω θερμίδες σε σχέση με το σπιτικό και υγιεινό φαγητό. Έχει αποδειχθεί πως τα τελευταία χρόνια η λύση του έτοιμου φαγητού είναι στην καθημερινότητα πολλών παιδιών, ενώ παλαιότερα αποτελούσε την εξαίρεση στον κανόνα. Είναι ευνόητο λοιπόν ότι θα πρέπει οι γονείς να προβληματιστούν και να αλλάξουν άμεσα τη συνήθεια αυτή. Βρείτε εδώ χρήσιμες συμβουλές για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Αν τα παιδιά σας όμως ζητάνε συνεχώς πρόχειρο φαγητό, μπορείτε να τους το φτιάξετε εσείς στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα!

Επίσης κάτι που παρατηρείται ανά τα τελευταία έτη είναι η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας από νεαρή ηλικία. Η συγκέντρωση στα αστικά κέντρα, η απομάκρυνση από τις αλάνες και τα πάρκα, ο μη οργανωμένος τρόπος εκγύμνασης στα σχολεία είναι κάποιες αιτίες ώστε πολλά παιδιά να μην ασκούνται. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει προσηλώσει μεγάλο αριθμών παιδιών και νέων στον καναπέ και το γραφείο, οπότε δεν υπάρχει χρόνος και θέληση για άσκηση. Και πάλι εδώ, τη σωστή καθοδήγηση θα τη δώσει ο γονιός, ο οποίος θα πρέπει να ενθαρρύνει το παιδί του να ασκηθεί, να παίξει έξω από το σπίτι και γιατί όχι να βρει μια κοινή δραστηριότητα και για τους δύο.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι καλύτερη και αποτελεσματικότερη της αντιμετώπισης. Οπότε, είτε το παιδί είναι φυσιολογικού βάρους, είτε κινδυνεύει να ξεφύγει από το φυσιολογικό βάρος, οι γονείς πρέπει να φροντίσουν ώστε να τρέφεται σωστά και να αθλείται.