Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΨΗΜΕΝΟΥ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΟΥ

Ένα καλοψημένο τηγανόψωμο τρέχει να σωθεί από τα στόματα των πεινασμένων ανθρώπων και ζώων… Ένα πολύ αγαπημένο νορβηγικό παραμύθι πλούσια εικονογραφημένο από τον Σβεντ Όττο. 

istoria_enos_kalopsimenou_tiganopsomou


Πόσες αλήθειες του σήμερα μπορεί κανείς να βρει στα λαϊκές εξιστορήσεις του χτες! Αυτό το αγαπημένο παραμύθι που δύο Νορβηγοί συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών μύθων μάς στέλνουν από τον 19ο αιώνα, μέσα από τη χιουμοριστική πλοκή του και την κλασική, για τις λαϊκές αφηγήσεις, επανάληψη γεγονότων, μας μιλά για αυτό ακριβώς που συμβαίνει και στις μέρες μας.
Κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τον κόπο των άλλων, δεν προσπαθούν με ξεκάθαρους τρόπους να κερδίσουν τη ζωή τους, αλλά με το ξεγέλασμα κατορθώνουν να καρπωθούν τα αγαθά που άλλοι συνάνθρωποί τους έχουν δημιουργήσει.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο ενήλικας που θα συντροφεύει το παιδί-αναγνώστη ή ακροατή αυτού του παραμυθιού να προσπαθήσει να του φανερώσει το μήνυμα της ιστορίας και στη συνέχεια μαζί κι οι δυο -μεγάλος και μικρός- να σκεφτούν το πώς κάποια στιγμή θα βρεθεί ο τρόπος ώστε το τηγανόψωμο, που μόνοι μας ψήσαμε και που σε εμάς ανήκει, να μην το αρπάζει -μέσα στο δάσος της ζωής- και να το καταβροχθίζει όλο ένας πονηρός γουρουνογούρουνος – και μάλιστα με τέτοιον τρόπο, ώστε κανείς να μην τον παίρνει χαμπάρι!
Αυτό που σήμερα συμβαίνει, συνέβαινε και χτες.

Εκδότης : ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ
Συγγραφέας : Ασμπγιόρνσεν Π. Κρ.,Μόε Γ.
Μεταφραστής : Καρθαίου Ρένα
Εικονογράφος : Otto Sved S.