Η ΑΓΚΑΛΙΑ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ!

Η αγκαλιά, αυτή που μας γεμίζει με αποθέματα αγάπης από τους γονείς και τα υπόλοιπα αγαπημένα μας πρόσωπα, είναι ό,τι χρειαζόμαστε ως παιδιά. Αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε τώρα που και οι ίδιοι είμαστε γονείς είναι η ανάγκη που έχουν τα δικά μας, πια, παιδιά να τα παίρνουμε στην αγκαλιά μας, εκεί που περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού νιώθουν αποδοχή.

αγκαλιά

Από τις πρώτες στιγμές της ζωής του το παιδί αποζητά την αγκαλιά με το κλάμα. Απομακρύνεται από το οικείο περιβάλλον της μήτρας και προσπαθεί να νιώσει ασφάλεια στο νέο πια χώρο. Η αλλαγή αυτή το επηρεάζει και του προκαλεί ανασφάλεια, κλάμα. Η πρώτη αγκαλιά της μάνας το καθησυχάζει. Αυτό, συμβουλεύουν οι ειδικοί πως, πρέπει να γίνεται τους τρεις πρώτους μήνες. Είναι ο πρώτος τρόπος που χρησιμοποιούν γονείς και βρέφος για να επικοινωνήσουν.

Πολλές και πολυετείς επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τόσο η ανάπτυξη του εγκεφάλου όσο και η σωματική ανάπτυξη του παιδιού έχουν άμεση σχέση με το τρυφερό άγγιγμα και την αγκαλιά ανάμεσα στο παιδί και τον γονέα. Στην καθημερινότητα, εμείς ως γονείς, έχουμε τα δικά μας αδιάψευστα ευρήματα. Βλέπουμε το χαμόγελο στο παιδικό προσωπάκι του, τη δυναμική προσωπικότητα που «χτίζει» όσο μεγαλώνει και την αυτοπεποίθηση που νιώθει στο σχολικό και φιλικό του περιβάλλον.

Πάντως, για τους νέους γονείς, αυτό για το οποίο «προειδοποιούν» οι ειδικοί είναι ότι, από τη βρεφική ακόμη ηλικία, πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το κλάμα ως τρόπο διεκδίκησης της αγκαλιάς και σχεδόν την απαιτούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να φανούμε ψύχραιμοι και να προσπαθήσουμε ν’ αντιστρέψουμε την κατάσταση που εμείς οι ίδιοι, βεβαίως, δημιουργήσαμε έχοντάς τα συνέχεια στην αγκαλιά μας. Ας καταφύγουμε σε επιλογές όπως τρυφερά λογάκια και απαλή μουσική για τις πιο μικρές ηλικίες και κοινές ψυχαγωγικές δραστηριότητες (παιχνίδια, αθλητισμό, κλπ) για τις πιο μεγάλες ηλικίες και, το βέβαιο είναι ότι, θα δημιουργήσουμε ένα παιδί με ισορροπημένη ψυχολογία και δυναμικό χαρακτήρα που θα μας κάνει όλο και πιο περήφανους όσο θα μεγαλώνει.