ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΣΑΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Το να κάθεστε μέσα σε μια μπανιέρα με καυτό νερό μπορεί να ακούγεται ιδανικό σενάριο για να καταπραΰνετε τους πόνους και τις δυσφορίες που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για το παιδί.

mpanio-stin-egkymosynh

Αρχικά, οι εγκυμονούσες γυναίκες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν αφυδάτωση, ζαλάδες και χαμηλή πίεση και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν λόγω της υπερβολικής ζέστης. Οτιδήποτε αυξάνει την θερμοκρασία του σώματός σας είναι πιθανόν να είναι βλαβερό για το μωρό σας, ειδικά τους πρώτους μήνες εγκυμοσύνης όταν αναπτύσσονται το σώμα και ο εγκέφαλός του. Έρευνες επίσης δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες για δισχιδής ράχη, μία διαταραχή που συμβαίνει όταν η ραχοκοκαλιά ενός μωρού δεν κλείνει πλήρως, καθώς αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της εγκυμοσύνης.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα ζεστά μπάνια και τις σάουνες σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Εάν όμως δεν μπορείτε να αντισταθείτε, πάρτε αυτές τις προφυλάξεις για να μειώσετε όσο το δυνατόν τον κίνδυνο για το μωρό σας.

  1. Διατηρείστε μέτρια τη θερμοκρασία του νερού. Βάλτε ένα θερμόμετρο για να σιγουρευτείτε πως η θερμοκρασία δεν ξεπερνάει τους 35 βαθμούς.

  2. Παραμείνετε στο νερό λιγότερο από δέκα λεπτά.

  3. Κρατήστε το πάνω μέρος του κορμού σας έξω από το νερό. Προσθέστε αφρόλουτρο και ανάψτε κεράκια για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

  4. Δώστε προσοχή για σημάδια υπερθέρμανσης, όπως ζάλη, ή έντονη εφίδρωση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να ρωτάμε πάντα το γυναικολόγο μας για όποια απορία έχουμε.

 

Πηγή: whattoexpect.com