ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ: ΠΟΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η επιλόχεια κατάθλιψη, αναφέρεται στα καταθλιπτικά επεισόδια που εκδηλώνει μια γυναίκα, συνήθως κατά τον 1ο μήνα μετά τον τοκετό και εμφανίζεται περίπου στο 10-15% των γυναικών. Δεδομένου του ότι η δομή της οικογένειας έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και από εκτεταμένη οικογένεια (μια οικογένεια όπου συμπεριλαμβάνονται και οι παππούδες και γιαγιάδες), έχει περιοριστεί στην πυρηνική οικογένεια (αποκλειστικά και μόνο οι γονείς και το παιδί), διεξήχθη μια έρευνα στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν 327 γυναίκες από την πρώτη μέρα μετά τον τοκετό και για τους επόμενους 6 μήνες. Στόχος της έρευνας ήταν να διερευνήσει τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες που σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη.

Από την κα Μαρίνα Κρητικού, Ψυχολόγο Υγείας- Συστημική/Οικογενειακή Σύμβουλο

epiloxeia katathlipsi

Στην έρευνα δε μπορούσαν να συμμετέχουν όσες είχαν ιστορικό με κάποια ψυχωτική διαταραχή, έκανα χρήση ψυχοτρόπων ουσιών ή είχαν κάποια χρόνια νόσο. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν κάποια ερωτηματολόγια τις πρώτες 3 μέρες μετά τον τοκετό, στο τέλος της 1ης εβδομάδας, του 3ου και του 60υ μήνα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 6.8% των γυναικών βρέθηκε ότι είχαν επιλόχειο κατάθλιψη στο τέλος της 1ης εβδομάδας μετά τον τοκετό, ενώ το 12.5 % τον 1ο μήνα, το 9% τον 3ο μήνα και το 4.9% τον 3ο μήνα. Επιπλέον, οι γυναίκες που εμφάνισαν επιλόχειο κατάθλιψη δεν είχαν καλές σχέσεις με τον σύντροφο τους και ήταν άνεργες. Ένα επιπλέον συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η έρευνα, ήταν ότι οι γυναίκες που είχαν εμμονή με την καθαριότητα, που ένιωθαν ότι το μωρό τους έκλαιγε πολύ έντονα και εκτεταμένα, είχαν βιώσει στρεσογόνα γεγονότα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και “επιλόχεια κακοδιαθεσία”, ήταν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για επιλόχειο κατάθλιψη κατά τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό.

Αυτή η έρευνα είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι η πρώτη που ακολούθησε τις γυναίκες για 6 μήνες μετά τον τοκετό. Ένα συμπέρασμα που εξάγεται, είναι ότι είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες να υποστηρίζονται ψυχολογικά μετά τον τοκετό, ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της επιλόχειας κατάθλιψης.