ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι αυτό αποκλείεται να συμβεί σε εμάς. Ότι δεν μας αγγίζει. Κάθε φορά που βλέπουμε στις ειδήσεις ιστορίες παιδιών που εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά μέσα από την αγκαλιά μας ή σε απόσταση αναπνοής από εμάς, μέσα σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να συνέβει αυτό. Δυστυχώς, επειδή όπως λέει και η γνωστή παροιμία “όσα δεν φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή”, τα πάντα μπορεί να συμβούν, ακόμα και σε εμάς!

missing-child

Για αυτό και εμείς, ως γονείς θα πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά μας και να τα προετοιμάσουμε, για να ξέρουν πως να αντιδράσουν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνώση είναι πρόληψη. Τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς!

Μιλήστε ανοιχτά με τα παιδιά σας. Αυτό που λέγανε οι παλιοί “Μη μιλάς με αγνώστους” και “Μην παίρνεις καραμέλες από αγνώστους” είναι η βάση με την οποία πρέπει να ξεκινήσετε. Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους που υπάρχουν και δώστε τους να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να μην απομακρύνονται από εσάς και να έχουν πάντα οπτική επαφή μαζί σας. Μιλήστε τους με τρόπο απλό και κατανοητό. Μη φοβάστε ότι θα τα τρομάξετε, αντίθετα θα τα προετοιμάσετε για τον κίνδυνο εξαφάνισης, ώστε να ξέρουν πώς να αντιδράσουν.

Συμβουλέψτε τα να αποφεύγουν να μένουν μόνα τους. Πολλά παιδιά μαζί είναι πιο δυνατά!

Γνωρίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας και τις συνήθειες του. Δεν αρκεί να γνωρίζετε τι ώρα σχολάει το παιδί σας, αλλά και τι ώρα επιστρέφει. Σε περίπτωση που εξαφανιστεί θα κινητοποιηθείτε άμεσα.

Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας. Τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους χρόνο αλλά και μυστικά. Γνωρίζουν καλά το ένα το άλλο.

Γνωρίζετε πάντα που είναι τα παιδιά σας και με ποιους. Το να ξέρετε που είναι το παιδί σας και με ποιους, είναι σαφώς καλύτερο από το «είναι έξω και παίζει». Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να το αναζητήσετε και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Δεν είναι καταπίεση αλλά ενδιαφέρον!

Παρατηρήστε πως αντιδρούν τα παιδιά σας σε αγχωτικές καταστάσεις. Το να εξαφανιστεί ένα παιδί είναι σίγουρα μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί, αφού κυριεύεται από άγχος και φόβο. Το να ξέρετε πώς αντιδρά σε τέτοια συναισθήματα, σας επιτρέπει να «προβλέψετε» το τι κάνει και πως μπορείτε να το βρείτε.

Διδάξτε στο παιδί τη σπουδαιότητα της ηρεμίας και βρείτε μαζί του διαδικασίες που το χαλαρώνουν. Το άγχος είναι σίγουρα ο χειρότερος σύμβουλος μικρών και μεγάλων. Βοηθήστε το παιδί σας να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως η εξαφάνιση, με το να κάνει ή να σκέφτεται πράγματα που το χαλαρώνουν.

Καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Τα παιδιά λειτουργούν ενοχικά και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους. Έτσι πολλές φορές κρατάνε μυστικά που νομίζουν ότι αν τα πουν θα μπουν τιμωρία ή θα στενοχωρήσουν τους γονείς (όπως για παράδειγμα ότι τους μίλησε κάποιος στο δρόμο ή τους ακολούθησε). Κάντε σαφές ότι στη μαμά και στον μπαμπά λέμε τα πάντα και ότι αυτοί με τη σειρά τους, δεν μαλώνουν αλλά συμβουλεύουν. Θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά που ξεχάστηκαν στο παιχνίδι προτίμησαν να μην γυρίσουν καθόλου στο σπίτι με το φόβο μην τα μαλώσουν!!

Διδάξτε τα παιδιά σας τα βήματα ασφαλείας. Ένα παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αγχωτικές καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι απλά πράγματα όπως δεν μιλάμε σε αγνώστους, δεν μετακινούμαστε πολύ, γνωρίζουμε δωρεάν αριθμούς βοήθειας, όπως το 100 ή το 116000, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες. Σε οποιαδήποτε πρόσκληση αγνώστου η απάντηση τους πρέπει να είναι αρνητική, όσο αθώα και αν φαίνεται. Αν κάποιος κινείται προς το μέρος τους ΠΡΕΠΕΙ να φωνάξουν και να τρέξουν προς το σημείο που υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι.

Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικότερο να είναι ασφαλή παρά ευγενικά. Η ευγένεια είναι αρετή. Το να αποκαλύψουμε όμως σε έναν ξένο το όνομα, τη διεύθυνση, την ηλικία μας, τα παράπονα που έχουμε από τη μαμά και τον μπαμπά ή να τον ακολουθήσουμε για να τον βοηθήσουμε σε κάτι, δεν είναι ευγένεια αλλά κίνδυνος. Εάν κάποιος προσπαθήσει να τους αρπάξει μπορούν να φωνάξουν: “Βοήθεια, δεν είναι η μαμά μου, δεν είναι ο μπαμπάς μου” ή “Βοήθεια αστυνομία”, προκειμένου να μη νομίζει κανείς ότι πρόκειται για διαμάχη γονιού – παιδιού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», έχοντας το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου για την Εξαφάνιση και Εκμετάλλευση των Παιδιών και λειτουργώντας την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, συμβουλεύει τους γονείς για το πως μπορούν να προσέχουν τα παιδιά τους και συνιστά να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε φήμες που έχουν να κάνουν με δήθεν αρπαγές ανηλίκων.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ενημέρωση μπορείτε να καλέστε την “Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000”, η οποία είναι δωρεάν και λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα ή την “Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Για Τα Παιδιά SOS-1056”.