ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΤΟ ΨΑΡΙ;

Τα ψάρια είναι νόστιμα και υγιεινά, αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβουμε εάν είναι φρέσκα. Δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί για να μπορούμε να έχουμε πάντα ολόφρεσκο ψάρι στο τραπέζι μας. Αρκεί να προσέξουμε 3 παραμέτρους:

fresh_fish

Μυρίστε το. Το φρέσκο ψάρι το οποίο μόλις έχει αλιευθεί δεν έχει καθόλου οσμή. Συγκεκριμένα, έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά ιωδίου και θάλασσας. Μετά από λίγη ώρα αρχίζει να μυρίζει θάλασσα και μετά ακολουθεί ένα άλλο στάδιο που μυρίζει έντονα ψαρίλα. Κάτι τέτοιο δείχνει πως έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια.

Κοιτάξτε το προσεκτικά. Στο φρέσκο ψάρι τα λέπια έχουν μεταλλική λάμψη και κολλάνε στο δέρμα. Το χρώμα του είναι έντονο και μεταλλικό, ενώ τα βράγχια του κόκκινα ή έντονα ροζ και υγρά. Βράγχια στεγνά, θαμπά ή καφέ χρωματισμού, είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ψάρι δεν είναι φρέσκο. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια που πρέπει να είναι καθαρά, λαμπερά και να εξέχουν. Τα θολά μάτια παραπέμπουν κατευθείαν σε μπαγιάτικο ψάρι.

Πιάστε το. Η σάρκα πρέπει να είναι σφριγηλή, σφιχτή και όλο του το σώμα λαμπερό και ενιαίο. Το φρέσκο ψάρι, είναι αρκετά σκληρό και άκαμπτο. Αν όμως, το τοποθετήσουμε στην παλάμη μας σχηματίζει ένα τόξο με φορά προς τα πάνω. Όταν το πιέσουμε με το δάχτυλο μας, δεν αφήνει σημάδι και το κρέας του έχει τέτοια ελαστικότητα που θα επανέλθει πολύ γρήγορα.
Για τα ξεκοκκαλισμένα και φιλεταρισμένα από τον ιχθυοπώλη ψάρια, αυτό που καθορίζει τη φρεσκάδα τους, εκτός από τη μυρωδιά, που πρέπει να είναι και πάλι φρέσκια-θαλασσινή, είναι να μην κάμπτεται το φιλέτο στα άκρα και να μην έχει σημάδια κιτρινίλας.

 

1 Comment

  1. Read up about the Chinese on Wikipedia August 5, 2014

    Keep this going please, great job!

Comments are closed.