ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΘΩΑ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ;

Πόσοι από εμάς δεν θυμόμαστε καλοκάγαθες και χαμογελαστές θείες που όταν ήμασταν πιτσιρίκια, ερχόταν και μας φίλαγαν και μας σάλιωναν και μάλιστα το σιχαινόμασταν; Όμως επειδή από ένα αθώο φιλί μέχρι ένα “πονηρό” φιλί ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι αποστάσεις υπάρχουν, έχετε σκεφτεί ποτέ πόσες προεκτάσεις μπορεί να έχει ένα απλό φιλί σε κάποιον συγγενή;

παιδική σεξουαλική παρενόχληση

Η Lucy Emmerson, συντονίστρια του Φόρουμ για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (Sex Education Forum) στη Μεγάλη Βρετανία υποστηρίζει πως το να πιέζεις ένα παιδί να φιλήσει τους μεγαλύτερους συγγενείς του ή και ξένους (οικογενειακοί φίλοι) μπορεί να το συγχύσει σχετικά με τη σεξουαλική συγκατάθεση αργότερα στη ζωή του και προτείνει να χρησιμοποιούν τα παιδιά άλλον τρόπο να δείξουν την αγάπη τους, όπως ένα «κόλλα το», για να μπορέσουν να αποφύγουν κάποια σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Η συγκατάθεση ξεκινάει από το μηδέν και τα μικρά παιδιά μαθαίνουν μέσα από τις εμπειρίες που βιώνουν κάθε μέρα το πόση αξία έχει η γνώμη τους και πόσο έλεγχο έχουν τα ίδια επάνω στο σώμα τους. Ίσως φαίνεται παράξενο να επέμβουμε, αλλά είναι σημαντικό να το κάνουμε, αν θέλουμε να μάθουμε στα παιδιά μας πως το σώμα τους τούς ανήκει και θα πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτό τους», καταλήγει η Emmerson.

Η Emmerson ανέφερε ως παράδειγμα ένα αυστραλέζικο blog, όπου μια μαμά γράφει πως θέλει να σταματήσουν οι συγγενείς να πιέζουν την 4χρονη κόρη της να τους φιλήσει: «Ο λόγος είναι ότι το φιλί δεν είναι απλά ένα φιλί, όσο αθώα και αν είναι η πρόθεση».

Η έρευνα του φόρουμ που διεξήχθη σε 890 άτομα, ηλικίας 16 και 17 ετών, έδειξε επίσης πως τουλάχιστον ένας στους τρεις νέους δήλωσε πως δεν είχε μάθει σχετικά με τη συγκατάθεση στο σχολείο και ακόμη λιγότερα γνώριζαν ποια συμπεριφορά θεωρείται καλή και ποια κακή σε μία σχέση.

Η Margaret Morrissey, από την ομάδα γονέων Parents Outloud, δεν συμφωνεί με τη σύσταση της Emmerson, χαρακτηρίζοντας «γελοία» τα λόγια της. «Οι γονείς είναι λογικοί και γνωρίζουν τι είναι σωστό για τα παιδιά τους. Το Φόρουμ για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση προσπαθεί να αφαιρέσει κάθε είδους ανθρώπινου συναισθήματος και καλοσύνης από το πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και αυτό είναι λυπηρό. Και προσθέτει ότι: «Αν ένα παιδί δεν μάθει να εκφράζει σωστά την τρυφερότητά του προς την οικογένειά του, θα δυσκολευτεί πολύ όταν θα φτάσει στην εφηβεία και την ενηλικίωση».

Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη σωστή διαπαιδαγώγηση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι δεσμοί της οικογένειας είναι πολύ πιο ισχυροί, το «δώσε ένα φιλάκι στο θείο» είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, ενώ η «σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» στα σχολεία είναι ανύπαρκτη; Είναι τα παιδιά μας σε θέση να βάλουν από μόνα τους όρια και αντιλαμβάνονται τη συμπεριφορά που μπορεί να παρεκκλίνει από το αθώο; Ο ρόλος των γονιών είναι πολύ σημαντικός και θα πρέπει με συζήτηση και παραδείγματα να δώσουν στο παιδί να καταλάβει μέχρι ποιο σημείο η εγγύτητα και η τρυφερότητα είναι αποδεκτές.

Πηγή: independent.co.uk