ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΣΕΞ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ;

‘Ένα από τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια είναι είναι το πόσο ασφαλές είναι και τι κίνδυνοι μπορεί να υπάρξουν κατά την ερωτική τους συνεύρεση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

sex-in-pregnancy-thessmama

Πολλοί άντρες και γυναίκες έχουν ανησυχίες για το αν είναι ασφαλές το να συνεχίζουν να κάνουν σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για πολλά χρόνια επικρατούσε η πεποίθηση πως το σεξ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή, ενώ τους τελευταίους δυο μήνες θα μπορούσε να προκληθεί μόλυνση ή πρόωρη γέννα. Αλλά δεν υπάρχει στην πραγματικότητα ιατρική απόδειξη ότι κατά τη διάρκεια μια υγιούς εγκυμοσύνης, η επαφή δεν μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τον τελευταίο μήνα (με κάποιες εξαιρέσεις).

Είναι πολύ σημαντικό για το ζευγάρι να συζητά τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις επιθυμίες ανοιχτά και ειλικρινά. Το να μιλήσετε στο γιατρό σας, θα βοηθήσει να εξαλείψετε τις ανησυχίες που ίσως έχετε. Και είναι ο μόνος κατάλληλος να σας ενημερώσει και να σας καθοδηγήσει.

Σεξουαλική επαφή και αγκαλιές

Το σεξ και η σεξουαλικότητα είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Ακόμα και αν δεν νιώθετε πως θέλετε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή ή οι ανάγκες σας έχουν ελαττωθεί λόγω της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να ανακαλύψετε πως έχει αυξηθεί η ανάγκη σας για αγκαλιές, φιλιά και χάδια. Για τις γυναίκες, μια αυξημένη αίσθηση του σώματός τους τις κάνει πιο σεξουαλικά εκφραστικές, ενώ γενικά οι άντρες βρίσκουν το σώμα μιας εγκυμονούσας γυναίκας αρκετά ερωτικό.

Πολλά ζευγάρια απέχουν από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς φοβούνται πως η ίδια η πράξη που δημιούργησε το μωρό, μπορεί τώρα να το βλάψει. Μην ξεχνάτε όμως ότι, το μωρό είναι καλά προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο και είναι μάλλον απίθανο να το βλάψετε αν είστε προσεκτικοί.

Οι τρεις πρώτοι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή του ζευγαριού, για αυτό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Μην κάνετε σεξ αν:

  • έχετε ιστορικό πρόωρης γέννας

  • έχετε αίμα

  • έχετε κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.