ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ, ΟΡΜΟΝΕΣ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

“Για όλα φταίνε οι ορμόνες!”

Λίγο πολύ όλες οι μέλλουσες μητέρες ακούμε από τον περίγυρό μας τη φράση αυτή στην οποία αποδίδονται όλα τα συμπτώματά μας, σωματικά και ψυχολογικά, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πράγματι, μια εγκυμοσύνη συνοδεύεται, από τη στιγμή της σύλληψης, με μια έκρηξη ορμονών στο σώμα της γυναίκας. Οι ορμόνες είναι απαραίτητες για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, την ίδια στιγμή όμως αποτελούν την αιτία για τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι έγκυες.

Μοιράζεται μαζί μας η Μαρίνα-Έλενα Γαρεφαλάκη, Βιολόγος PhD

egkymosini-ormones

Η χοριακή γοναδοτροπίνη (HCG) είναι η γνωστή σε όλους μας ορμόνη που ανιχνεύει το τεστ εγκυμοσύνης, και στην οποία φαίνεται να οφείλονται οι ναυτίες που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι ορμόνες που σε γενικές γραμμές χαλαρώνουν όλους τους μύες του σώματος της γυναίκας. Έτσι:

  • η χαλάρωση των μυών της μήτρας, επιτρέπει την εμφύτευση του εμβρύου και κινητοποιεί την αύξηση του όγκου της μήτρας για να μπορεί το έμβρυο να αναπτύσσεται ομαλά.

  • η χαλάρωση των μυών του πεπτικού συστήματος (οισοφάγος, στομάχι, έντερο) καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης και προκαλεί πολλές φορές καούρες.

  • τα ΠΑΡΟΔΙΚΑ προβλήματα όρασης, που συχνά αντιμετωπίζουν οι εγκυμονούσες, οφείλονται σε κατακράτηση υγρών η οποία προκαλείται από τη δράση των ορμονών αυτών (οιστρογόνα και προγεστερόνη).

  • Τα οιστρογόνα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των μαστών, καθώς κινητοποιούν τους γαλακτοφόρους αδένες, ενώ και η προγεστερόνη συμβάλλει στην αίσθηση πρηξίματος, αφού ωθεί τον οργανισμό να παράγει περισσότερα υγρά.

  • Η προγεστερόνη προκαλεί επίσης χαλάρωση των τοιχωμάτων των αρτηριών, τα τοιχώματά τους γίνονται πιο «αραιά», με αποτέλεσμα το αίμα να μπορεί να τα διαπεράσει και να εγκατασταθεί στους ιστούς προκαλώντας τους κιρσούς.

  • Επίσης, η προγεστερόνη μαζί με τα οιστρογόνα συμβάλλουν στην έκκριση της προλακτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του γάλακτος. Όμως ταυτόχρονα η προγεστερόνη εξασφαλίζει ότι η παραγωγή του γάλακτος δεν θα αρχίσει πριν τον τοκετό.

Τέλος, η προλακτίνη έχει στόχο την προετοιμασία των μαστών και των γαλακτοφόρων αδένων για το θηλασμό, ενώ μετά τον τοκετό εξασφαλίζει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.

Ωραίες οι ορμόνες αυτές, καθώς δημιουργούν τις άριστες συνθήκες για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Τί γίνεται όμως με την επίδρασή τους στη ψυχολογία της γυναίκας που κυοφορεί; Γενικά και μόνο το γεγονός ότι το σώμα της γυναίκας υφίσταται τόσες αλλαγές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί αιτία δυσφορίας στη γυναίκα. Ναι, δυσφορία!

Φυσικά και είναι ευλογία το να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί, δεν παύει όμως να είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία για τη γυναίκα. Το σώματα της υφίσταται δραματικές αλλαγές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Η αύξηση του βάρους, ή αίσθηση πρηξίματος, οι κιρσοί, οι πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη προκαλούν δυσφορία. Άλλες γυναίκες για τους λόγους αυτούς δεν αισθάνονται όμορφες. Μην αισθάνεστε τύψεις για αυτό. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι είναι “αμαρτία” να παραπονιέσαι, ενώ άλλες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά, και σας φορτώνουν με ενοχές. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πνίγετε τα συναισθήματά σας! Αν δεν αισθάνεστε καλά ΜΙΛΗΣΤΕ! Σε όλο τον περίγυρό σας, από τον σύζυγο, τους γονείς, πεθερικά, φίλοι, συγγενείς, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι δεν είστε καλά για να μπορέσουν να βοηθήσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο. Ίσως η βοήθεια να μην είναι αυτή που περιμένετε, αναγνωρίστε όμως την προσπάθεια τους. Άλλωστε, τελικά κάθε γυναίκα μπορεί να βρει τη δύναμη να τα καταφέρει και από μόνη της. Είναι η μοναδική δύναμη που μας έχει προικίσει η φύση, η ζωή η ίδια, να μπορούμε να φέρουμε στον κόσμο ένα νέο άνθρωπο και να τον μεγαλώσουμε. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης και της διαιώνισης του είδους μας.

Άλλωστε, κάθε τι όμορφο χρειάζεται προσπάθεια!