ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Από τις πιο συνηθισμένες απορίες μιας εγκυμονούσας γυναίκας το καλοκαίρι είναι εάν μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα ή ηλιοθεραπεία…

ηλιοθεραπεία και εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της ορμόνης που διεγείρει την παραγωγή μελανίνης συνήθως είναι πιο υψηλά, και αυτό κάνει τις έγκυες γυναίκες επιρρεπείς στο υπερβολικό μαύρισμα του δέρματος. Εάν έχετε χλόασμα (πρόκειται για τις σκούρες κηλίδες στο δέρμα του προσώπου που αναφέρεται και ως «μάσκα της εγκυμοσύνης»), αυτό είναι ένα σημάδι ότι το δέρμα σας θα αντιδράσει περισσότερο στην ακτινοβολία του ήλιου από ότι συνήθως, γι’ αυτό δώστε περισσότερη προσοχή. Το χλόασμα μπορεί να επιδεινωθεί εάν κάνετε ηλιοθεραπεία ή εάν κάνετε solarium. Επιπλέον, εάν ξαπλώνετε στον καυτό ήλιο για πολλές ώρες, αυξάνετε το κίνδυνο υπερθέρμανσης και αφυδάτωσης – κανένα από αυτά δεν κάνει καλό σε σας ή στο αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Το δέρμα της εγκύου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, λόγω ορμονικών επιδράσεων της εγκυμοσύνης. Ένα υποαλλεργικό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματος. Αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημβρινές ώρες που οι ακτίνες είναι κάθετες (11 π.μ. – 3 μ.μ.) και προτιμάτε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες. Κυκλοφορείτε με καπέλο ώστε να προστατεύετε το δέρμα του προσώπου. Το αντηλιακό να τοποθετείται μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε δύο ώρες το αργότερο. Βέβαια, αυτές οι συμβουλές είναι χρήσιμες για κάθε γυναίκα, γιατί η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, εκτός των άλλων, προκαλεί και γήρανση του δέρματος!

Συμβουλές προς λουόμενες εγκύους! 

1) Το μπάνιο στη θάλασσα δεν απαγορεύεται! Το αντίθετο μάλιστα συστήνεται, αρκεί η θάλασσα να είναι καθαρή και ζεστή.
2) Προσοχή στο να αποφεύγεται η υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ο ήλιος δεν βλάπτει στην εγκυμοσύνη. Αυτό που βλάπτει είναι η αφυδάτωση. Για αυτό φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά!
3) Προτείνεται να κάθεστε κάτω από την ομπρέλα και να έχετε ένα παρεό επάνω στην κοιλιά σας, σε περίπτωση που σας χτυπάει ο ήλιος.
3) Αντηλιακά επιτρέπονται, αλλά καλό είναι να τσεκάρετε πρώτα τα συστατικά τους
4) Για αποφυγή μυκητιάσεων συστήνεται στην έγκυο να μη μένει με βρεγμένο μαγιό, γιατί αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καλό είναι με το βγείτε από τη θάλασσα να φορέσετε ένα στεγνό μαγιό.
5) Προτιμάτε το μπάνιο στη θάλασσα και όχι σε πισίνα. Θεωρητικά πισίνες καλών ξενοδοχείων είναι συνήθως πολύ καλά χλωριωμένες και μπορείτε να κολυμπήσετε, αλλά επειδή ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος, προτείνεται να αποφεύγονται.
6) Το μπάνιο επιτρέπεται και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η έγκυος γυναίκα μπορεί να κάνει μπάνιο έως και το τέλος της εγκυμοσύνης. Εφόσον μπορεί να γεννήσει ένα παιδί μέσα στο νερό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να πάει στη θάλασσα την 38η ή 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης!

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.