ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΤΕ!

Είναι πολύ συνηθισμένο άνθρωποι που έχουν χάσει βάρος, μόλις φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα να παίρνουν ξανά μέρος των κιλών ή στη χειρότερη περίπτωση όλα τα κιλά! H διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου μάς εξηγεί τους βασικότερους λόγους που συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάς προτείνει τρόπους αντιμετώπισης.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΧΑΣΑΤΕ

Ανορθόδοξες μέθοδοι απώλειας βάρους

Μια πολύ σημαντική αιτία επανάκτησης του χαμένου βάρους είναι η μέθοδος με την οποία χάσατε κιλά. Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν οι άνθρωποι που ακολούθησαν ακραίες μεθόδους αδυνατίσματος (π.χ. αυστηρά πρωτεϊνικές δίαιτες, χημικές δίαιτες, μονοφαγία, υποσιτισμός). Συνήθως έτσι χάνουμε εξαιρετικά γρήγορα κιλά, τα οποία είναι κυρίως μυική μάζα και νερό. Συνεπώς αυτό επιδρά αρνητικά στο μεταβολισμό, οπότε ακόμη και με μια μικρή αύξηση των θερμίδων ο οργανισμός αδυνατεί να διατηρήσει το βάρος του. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, μπορείτε να κάνετε μια σταδιακή προσαρμογή στις θερμίδες (αυξάνετε λίγες θερμίδες ανά εβδομάδα)  και να συμπεριλάβετε καθημερινά όλες τις ομάδες τροφίμων. Είναι βασικό όλη την ημέρα να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και να φροντίσετε να διατηρήσετε τη μυική σας μάζα με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Η διατροφή είναι τρόπος ζωής

Πολλοί άνθρωποι εστιάζουν μόνο στο αδυνάτισμα, ξεχνώντας ότι η σωστή διατροφή απαιτείται και μετά την επίτευξη του στόχου. Άρα, επανέρχονται στις παλιές συνήθειες, όπως τα ακατάστατα γεύματα, οι μεγάλες ποσότητες, ο λάθος τρόπος παρασκευής των φαγητών κτλ. Είναι βασικό, τουλάχιστον, να τηρούνται τα κυριότερα: πολλά και μικρά γεύματα, υγιεινό μαγείρεμα, καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών και σωστές ποσότητες φαγητού. Όλα τα παραπάνω καλό είναι να τηρούνται καθημερινά με σκοπό να εδραιωθούν ως τρόπος ζωής.

Η άσκηση βοηθάει τόσο να χάσουμε βάρος, όσο και να το διατηρήσουμε

Προσπαθήσατε να έχετε κάποια φυσική δραστηριότητα για διευκολύνετε την απώλεια βάρους και μόλις τα καταφέρατε διακόψατε την άσκηση. Αυτό πολλές φορές έχει αρνητική συνέπεια στο μεταβολισμό, καθώς η άσκηση τον επιταχύνει σημαντικά. Μπορείτε σίγουρα να χαλαρώσετε τους ρυθμούς που γυμνάζεστε: από 4-5 φορές την εβδομάδα σε 2-3 φορές, αλλά όχι να σταματήσετε εντελώς την άσκηση.

Τα πολλά και μικρά γεύματα βοηθούν και στη διατήρηση του βάρους

Όσο σημαντικό είναι να τηρείται αυτή η μέθοδος στο αδυνάτισμα, τόσο σημαντικό είναι να τηρείται και μετά την επίτευξη του στόχου. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν το μεταβολισμό, ελέγχουν την όρεξη και μειώνουν την επιθυμία για γλυκό. Έτσι καλό είναι και μετά τη δίαιτα να ακολουθείτε αυτή την τακτική για να κρατήσετε το βάρος σας.

Η ποσότητα του φαγητού πάντοτε παίζει ρόλο

Ακόμη και τώρα που έχετε το επιθυμητό βάρος καλό είναι να ελέγχετε τις ποσότητες τροφής που καταναλώνετε. Σίγουρα δεν είναι όσο περιορισμένες είναι σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, παρόλα αυτά είναι ελαφρώς αυξημένες. Όταν δεν μετράτε τη μερίδα σας, μπορεί να καταναλώσετε πλεόνασμα θερμίδων που οδηγεί σε αύξηση του βάρους (π.χ. 500-600 θερμίδες επιπλέον από τις καθημερινές θερμιδικές σας ανάγκες αυξάνουν το βάρος περίπου 800-1000 γραμμάρια την εβδομάδα).

Παρόλα αυτά μπορείτε περιστασιακά (1-2 φορές την εβδομάδα) να τρώτε πιο ελεύθερα και τις υπόλοιπες ημέρες να είστε σε πιο δομημένο και ισορροπημένο πρόγραμμα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά

Πολλοί πιστεύουν ότι η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αφορά μόνο το αδυνάτισμα. Η αλήθεια είναι πως η καθημερινή κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ευνοεί και τη διατήρηση ενός υγειούς σωματικού βάρους. Αυτό γιατί, οι τροφές αυτές περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που ευνοούν το μεταβολισμό. Επίσης, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες συντελούν στον έλεγχο της πείνας, άρα μπορούμε να ορίσουμε ευκολότερα τις ποσότητες φαγητού και τις μερίδες μας. Τα φρούτα βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχή επιθυμία για γλυκά. Τα λαχανικά (σαλάτες) βοηθούν σημαντικά να τρώμε μια λογική μερίδα φαγητού, λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν.

Το τακτικό ζύγισμα

Το ζύγισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι απαραίτητο όσο θέλουμε να χάσουμε βάρος, αλλά όχι μόνο. Είναι καλό να ζυγίζεστε ανά εβδομάδα ή 2 φορές το μήνα, ακόμα και αν είστε σε φυσιολογικό βάρος και τρώτε σωστά και γυμνάζεστε. Η ζυγαριά είναι η μόνη  αξιόπιστη ένδειξη για την πορεία του βάρους σας. Έχοντας ως μέτρο μόνο την εικόνα σας στον καθρέφτη και τα ρούχα, είναι πολύ πιθανό να παραπλανηθείτε.

Η επίτευξη ενός φυσιολογικού βάρους και η διατήρηση του απαιτεί σωστή διατροφή εφ’ όρου ζωής. Η σωστή διατροφή δεν αποκλείει καμία τροφή, εάν αυτή καταναλώνεται με μέτρο. Εάν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στις αρχές της μεσογειακής δίαιτας, ώστε να χάσουμε κιλά, μπορούμε να το εδραιώσουμε σαν τρόπο ζωής και μετέπειτα. Εάν ακολουθούμε ανορθόδοξους τρόπους αδυνατίσματος, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να το τηρήσουμε, γιατί είναι ανέφικτο να τηρηθούν τόσο περιοριστικοί κανόνες για πάντα. Συν τοις άλλοις, αυτές οι μέθοδοι έχουν αρνητικές επιδράσεις στο μεταβολισμό.

Τέλος, η άσκηση 3-4 φορές την εβδομάδα συντελεί θετικά, σε αξιόλογο βαθμό.