ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Την εποχή της ευδαιμονίας, τα όσπρια είχαν χάσει τη θέση τους στο τραπέζι μας, γιατί είχαν χαρακτηριστεί ως «τα πιάτα της φτώχειας». Βλέπετε, είχαμε ξεχάσει ότι εκτός από υγιεινά, με τα όσπρια γίνονται τα νοστιμότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, όπως οι γίγαντες στο φούρνο!

gigantes-fourno

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες

  • 1 μεγάλο (ή 2 μέτρια) κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)

  • 2 ντομάτες μεγάλες (ή 1 κουτί ψιλοκομμένες)

  • 2-3 καρότα κομμένα σε φέτες (όχι πολύ λεπτές)

  • 1 φλυτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο

  • 1-2 δαφνόφυλλα

  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη κοματάκια

  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι

  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες.
Την επόμενη μέρα τους βράζουμε σε κατσαρόλα μέχρι να μαλακώσουν, αλλάζοντας το πρώτο νερό.
Τριγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα καρότα και την πιπεριά Φλωρίνης. Μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη δάφνη, το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε αρκετό ζεστό νερό (καλύτερα να προσθέσετε νερό από αυτό που έβρασαν τα φασόλια) στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για μερικά λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Παίρνουμε τα φασόλια από την κατσαρόλα που έβρασαν με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα πυρέξ ή σε ταψί. Προσθέτουμε από πάνω τη σάλτσα και αν χρειάζεται και άλλα υγρά, βάζουμε από το νερό που έβρασαν τα φασόλια.
Όταν βάλουμε τους γίγαντες στο πυρέξ, πρέπει να έχουν αρκετά υγρά, να είναι σαν σούπα δηλαδή, για να μπορέσουν να είναι στο τέλος μαλακοί και ζουμεροί. Επίσης όσο ψήνονται θα πρέπει να ανακατεύουμε τους γίγαντες, για να απορροφούν καλύτερα το ζουμί τους.
Μαγειρεύουμε περίπου για καμιά ώρα, ανάλογα πάντα με το πόσο είχαμε βράσει αρχικά τα φασόλια. Τα αφήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από επάνω.

Καλή σας όρεξη!