ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα αγαπημένα μας γεμιστά… λίγο διαφορετικά και πολύ γευστικά!

Μπορείτε να κάνετε αυτά τα γευστικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεμιστά, μιας και έχουν μέσα πολλά λαχανικά, και με ρύζι… και είμαι σίγουρη ότι κανένας δεν θα παραπονεθεί που δεν υπάρχει κιμάς!!

γεμιστά με κους κους και λαχανικά

Υλικά
10 πιπεριές για γέμισμα
3 ώριμες ντομάτες
2 μέτριες μελιτζάνες
2 μέτρια κολοκυθάκια
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
μαϊντανό, άνηθο, δύοσμο
1 χούφτα μαύρες σταφίδες
1 κουτ. σούπας αποξηραμένο δυόσμο
2-3 κουταλιές σούπας κους κους, για κάθε λαχανικό (ανάλογα με το μέγεθος τους)
σάλτσα ντομάτας
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο, ρίγανη
2-3 πατάτες (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το κουσκούς, το καλύπτουμε με καυτό νερό και περιμένουμε μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό (για περίπου 5 λεπτά).
Πλένουμε τις πιπεριές, κόβουμε το καπάκι τους, όχι εντελώς, και αδειάζουμε τους σπόρους.
Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε το «καπάκι» τους και με ένα κουτάλι αδειάζουμε σε μπολ τη ψίχα τους. Σε μιξεράκι πολτοποιούμε την ψίχα της ντομάτας σε χυμό.
Καθαρίζουμε, πλένουμε και τρίβουμε στον τρίφτη τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδι και τα μυρωδικά μας (μαϊντανό, άνηθο, δύοσμο).
Βάζουμε σε ένα φλιτζάνι με νερό τις μαύρες σταφίδες να μουλιάσουν.
Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μαραίνουμε το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το το καρότο, τις μελιτζάνες (αφού τις έχουμε αφήσει πρώτα για λίγο με αλάτι να ξεπικρίσουν και τις έχουμε ξεπλύνει) και μετά το κολοκυθάκι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες, αφού τις στραγγίσουμε και τη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε τα μυρωδικά μας, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και 1/2 ποτήρι ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει η γέμιση για δέκα λεπτά περίπου ή μέχρι να έχουμε μαλακώσει τα λαχανικά μας.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το κους κους.
Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί.

gemista_me_kous_kous_kai_laxanika
Ανακατεύουμε σε ένα σέικερ το χυμό από τη ψίχα ντομάτας που πολτοποιήσαμε, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακινούμε και το ρίχνουμε πάνω από τις ντομάτες.
Εάν θέλουμε κόβουμε μερικές πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί, ενδιάμεσα από τις πιπεριές.
Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για σαράντα λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Καλή επιτυχία!

Leave a comment