ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

nea_paralia

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε Κυριακή πρωί μαζί με τα παιδιά σας, μια πολύ καλή ιδέα είναι να βολτάρετε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, η οποία από το Δεκέμβριο του 2013 έχει παραδοθεί “μεταμορφωμένη” και ενιαία στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης. Η παραλιακή ζώνη της Θεσσαλονίκης αναμορφώθηκε αισθητικά και λειτουργικά, ενώθηκε και εξαπλώθηκε καλωσορίζοντας ποδηλατόδρομους, νέες παιδικές χαρές, χώρους πρασίνου και περιοχές που ήταν για πολύ καιρό απροσπέλαστες. Στην όμορφη διαδρομή των πέντε χιλιομέτρων από την περιοχή του Ποσειδωνίου έως το Λιμάνι μπορείτε να επισκεφθείτε τα θεματικά πάρκα που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Κήπος της Μνήμης
Είναι ο μοναδικός κήπος της Νέας Παραλίας που έχει ως θέμα την ιστορία της πόλης. Ένας κήπος που στοχεύει στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής αλλά και γενικότερα της φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα. Πλησίον του Κήπου διαμορφώνονται από τη νότια πλευρά δύο γήπεδα τέννις και από τη βόρεια πλευρά δύο γήπεδα μπάσκετ.

Ο Κήπος του Νερού
Ο Κήπος του Νερού είναι ένας χώρος όπου το νερό είναι το κυρίαρχο στοιχείο που οργανώνει και συνθέτει τη συνολική του ατμόσφαιρα. Ο Κήπος ξεκινά από τη νοητή ευθεία της οδού Πέτρου Συνδίκα και φθάνει μέχρι τη νοητή ευθεία της οδού Κορομηλά. Το τμήμα του κήπου με τις μεγάλες δεξαμενές νερού με την υδρόφιλη βλάστηση αναπτύσσεται κατά μήκος της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο χώρος πολλαπλών χρήσεων μπορεί να φιλοξενήσει ήπιες δραστηριότητες πολιτισμού και αναψυχής. Το αναψυκτήριο του Κήπου του Νερού βρίσκεται στο κέντρο του κήπου ανάμεσα στο χώρο του νερού και στο χώρο του skateboard.

Ο Κήπος των Ρόδων
Ο Κήπος των Ρόδων είναι ένας κλειστός χώρος που περιλαμβάνει έναν κήπο με τριανταφυλλιές και έναν παιδότοπο με έξι ξύλινους οικίσκους παιχνιδιού πάνω σε άμμο. Είναι ένας από τους κήπους που έχουν ελεγχόμενη πρόσβαση και κλείνει τις νυχτερινές ώρες. Στα πλευρικά όρια του κήπου, προς τον Κήπο του Ήχου και της Μνήμης αντίστοιχα, διαμορφώνονται δύο πεζόδρομοι, κάθετα προς τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη θάλασσα. Μέσα στον Κήπο βρίσκεται και ένας οικίσκος του Δήμου ο οποίος στεγάζει βοηθητικούς χώρους διαφόρων υπηρεσιών και δημόσιες τουαλέτες. Στο κέντρο του κήπου, ανάμεσα στον παιδότοπο και τον κήπο με τις τριανταφυλλιές, υπάρχει αναψυκτήριο.

Ο Κήπος του Ήχου
Ο Κήπος του Ήχου διαμορφώνεται ως ένα δάσος με υψίκορμα δέντρα, φυτεμένα πάνω σε τετραγωνικό κάνναβο σε μαλακό δάπεδο. Ο Κήπος είναι τελείως ανοιχτός από όλες τις πλευρές εκτός την ανατολική-βορειοανατολική και πεζοδρομημένος με χαλίκι.

Ο Κήπος της Μουσικής
Στον τριγωνικό χώρο που συνορεύει με το Μέγαρο Μουσικής διαμορφώνεται ο Κήπος της Μουσικής. Το πλακόστρωτο, συνολικού πλάτους 30 μέτρων περίπου, περιλαμβάνει μία αλέα δένδρων και χυτό δάπεδο. Άλλα σημαντικά στοιχεία του πλακόστρωτου είναι ο ποδηλατόδρομος, και η σκιασμένη διαδρομή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (πορεία τυφλών). Στο εσωτερικό του κήπου δημιουργούνται δύο ξέφωτα, ένα τριγωνικό, ο παιδότοπος και ένα τραπεζοειδές, ο χώρος της μουσικής. Ο χώρος θα προσφέρεται για υπαίθριες, μουσικές εκδηλώσεις μικρού μεγέθους, αλλά και άλλου είδους εκδηλώσεις όπως μικρές θεατρικές παραστάσεις και συγκεντρώσεις.

Εκτός από τους θεματικούς κήπους, στην καινούρια ζώνη της παραλίας εντάσσονται τα νεοπαραδομένα κομμάτια αστικού πρασίνου μεταξύ των οποίων ο Κήπος της Μεσογείου, ο Κήπος των Εποχών, ο Κήπος της Άμμου, ο Κήπος του Απογευματινού Ήλιου και ο Κήπος του Αλέξανδρου.

Η βόλτα στο ανακαινισμένο παραλιακό μέτωπο της Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης είναι μια επιλογή που μπορεί να εξελιχθεί σε μια όμορφη συνήθεια… Ας ανακαλύψουμε την πόλη μας μαζί με τα παιδιά μας!