ΒΑΡΕΝΙΚΑ

Τα βαρένικα είναι ποντιακά ζυμαρικά, που μοιάζουν με ραβιόλια. Στην Ελλάδα τα έφεραν μετά τη Μικρασιατική καταστροφή οι Πόντιοι που ζούσαν στη Ρωσία. Παραλλαγές τους με κρέας και άλλα τυριά συναντάμε και στις κουζίνες των Λιθουανών και των Πολωνών. Ονομάζονται και βερένικα, βαρύνικα, βαρενίκια ή βερενίκια.

βαρένικα

Υλικά

Για τη ζύμη
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
400 γραμμάρια φέτα ή φρέσκο αλατισμένο ανθότυρο θρυμματισμένο
125 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά ή καυτερή

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και το αλάτι και προσθέτουμε λίγο λίγο χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε μία σφιχτή και ομοιογενή ζύμη.

Τη σκεπάζουμε με υγρή, βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μια σε λεπτό φύλλο.

Κόβουμε με το μαχαίρι ή με ένα ποτήρι στρογγυλά κομμάτια ζύμης, τα γεμίζουμε με το τυρί μας και τα κλείνουμε καλά, πατώντας με τα δάχτυλά μας τις άκρες, ώστε να μοιάζει με μεγάλο τορτελίνι και να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Τα σκεπάζουμε με μια υγρή βαμβακερή πετσέτα, για να μην ξεραθούν.

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα κατά τα 3/4 με νερό και ρίχνουμε αλάτι. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο μέσα και μετά ρίχνουμε τα βαρένικα. Τα βράζουμε για 12′-15′ και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε μια βαθιά πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το αγελαδινό βούτυρο μαζί με την πάπρικα και περιχύνουμε τα βαρένικα. Τα σερβίρουμε ζεστά.

 

Καλή σας όρεξη!