ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΥΠΝΟ. ΑΔΥΝΑΤΙΖΕΙ!

Το να βάζουμε τα παιδιά πιο νωρίς για ύπνο, ίσως είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να… μειώσουμε το βάρος τους, υποστηρίζει μια έρευνα.

paidi-ypnos

Η παιδική παχυσαρκία δεν οφείλεται μόνο στα fast food, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και την έλλειψη άσκησης, δείχνουν τα νέα ευρήματα. Η έλλειψη ύπνου φαίνεται επίσης να είναι ένας σημαντικός παράγοντας.

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη εφαρμόζοντας πρόγραμμα ύπνου σε 37 παιδιά ηλικίας από 8 έως 11, εκ των οποίων το 25% ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Για την πρώτη εβδομάδα της μελέτης, ζητήθηκε από τα παιδιά να κοιμούνται όσο κοιμούνταν κανονικά. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας τα παιδιά δεν ακολούθησαν κάποιο πρόγραμμα ύπνου και κοιμούνταν είτε λιγότερο είτε περισσότερο. Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας, τους δόθηκε το αντίστροφο πρόγραμμα ύπνου.

Όταν τα παιδιά αύξησαν τον ύπνο τους, ανέφεραν ότι κατανάλωναν κατά μέσο όρο 134 θερμίδες λιγότερες την ημέρα και έχασαν μισό κιλό βάρους.

«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι οι περισσότερες ώρες ύπνου σε παιδιά σχολικής ηλικίας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της παχυσαρκίας», δήλωσε η Δρ. Σαντελ Χαρτ από το Πανεπιστήμιο Temple, Φιλαδέλφεια. «Ο πιθανός αντίκτυπος του ύπνου θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.»

Η Δρ. Χαρτ εργάζεται πάνω σε μια συμπληρωματική μελέτη ερευνώντας κατά πόσον η αύξηση του ύπνου προκαλεί σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, τις δραστηριότητες και το βάρος. «Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα τεκμηριωμένα οφέλη του, δεν πρέπει να λέμε όχι σε έναν καλό νυχτερινό ύπνο» προσθέτει.