ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ 2015. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εάν βασικό κριτήριο αποδοχής και καταξίωσης ενός πολιτιστικού θεσμού θεωρείται η συμμετοχή του κοινού, τότε ο θεσμός της «Βαλκανικής Πλατείας», που διοργανώνει εδώ και 16 χρόνια τώρα ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, αδιαμφισβήτητα είναι από τους πιο πετυχημένους και καταξιωμένους.

Από το 2000 που έγινε η πρεμιέρα του θεσμού στον πρώην δήμο Νεάπολης, έως και πέρσι, με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών να τον εμπλουτίζει όλο και περισσότερο από το 2011, που λειτουργεί ως ενιαίος δήμος, η «Βαλκανική Πλατεία» προσέλκυσε σχεδόν 500.000 επισκέπτες, οι οποίοι συμμετείχαν στις πλούσιες και υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και παρακολούθησαν συναυλίες μεγάλων πρωταγωνιστών της ελληνικής και βαλκάνιας μουσικής σκηνής, με επίκεντρο πάντα την περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη.

Στο πλαίσιο αυτό, και με οδηγό την ίδια πάντα φιλοσοφία και στόχευση, που είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων, μέσα από εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού που ενισχύουν τον διαπολιτιστικό και διαπολιτισμικό διάλογο, η «Βαλκανική Πλατεία 2015» βρίσκεται προ των πυλών. Το σύνθημα για την έναρξη των εκδηλώσεων θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου, η μεγάλη συναυλία του Βασίλη Λέκκα στον ιερό όσο και συμβολικό χώρο των Συμμαχικών Κοιμητηρίων, για να ακολουθήσουν ήχοι, χρώματα, χοροί, ιδέες και γεύσεις από τις χώρες της βαλκανικής χερσονήσου.

 Balkaniki_plateia_2015

Αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Κυριακή 30 Αυγούστου

Νεάπολη – Πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) -7 μ.μ.

Φιλαρμονικές και παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα με χορούς από Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο και Πόντο, ξεκινούν από διάφορα σημεία για να γίνουν μία μεγάλη μουσική παρέα και να συναντηθούν όλοι μαζί στην πλατεία Ειρήνης (Ρολόι) της Νεάπολης. Είναι ο προάγγελος των εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας» που προσκαλεί και συμπαρασύρει κάθε γειτονιά να συμμετάσχει στη μεγάλη γιορτή και όλες μαζί να αποτελέσουν μέρος αυτής της μουσικής συνάντησης.

Δευτέρα 31 Αυγούστου

Τελετή έναρξης

«Μοσχοβολούν οι Γειτονιές»

Συμμαχικά Κοιμητήρια (επί της οδού Λαγκαδά) – 9μ.μ.

Συναυλία του Βασίλη Λέκκα με την Ορχήστρα Ποικίλης με τη Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση.

Επιμέλεια ενορχήστρωσης: Πάνος Κοσμίδης -Διδασκαλία χορωδίας: Μαρία Κουβακλή

Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως

-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου

Εγκαίνια Έκθεσης Χαρακτικής του Εργαστηρίου Χαρακτικής της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης των Σκοπίων.

Εκθεσιακός Χώρος Εικαστικού Εργαστηρίου και Κέντρου Χαρακτικής «ΗΛΙΟΣ» -8 μ.μ. (Λαγκαδά 120 και Δ. Κομνηνού)

Διάρκεια έκθεσης έως τις 15 Σεπτεμβρίου – Ώρες λειτουργίας: 6 μ.μ-9 μ.μ.

Συναυλία με τους LOCOMONDO

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης -9 μ.μ.

Ταξιδεύοντας ανά την Ελλάδα οι Locomondo μάς παρασέρνουν σε ξέφρενους χορευτικούς ρυθμούς κι ένα ατέλειωτο πάρτι σε θέατρα, παραλίες και πλατείες. Μετά από 12 χρόνια σταθερής πορείας οι Locomondo ανεβαίνουν στην σκηνή και μας ενώνουν σε μία τεράστια παρέα με συγκολλητικές ουσίες το χορό και χαρά, το τραγούδι και τα χαμόγελα! Πρωταγωνιστές πάντα με τη μουσική, το τραγούδι και το κέφι για ζωή…

-ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου

Lemon Bucket Orkestra

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης -9 μ.μ.

Στα 4 χρόνια μουσικής τους παρουσίας απέκτησαν φίλους παντού. Από το Τορόντο στη Νέα Υόρκη, από Βουδαπέστη στο Βερολίνο, και τώρα στην Ελλάδα. Μ έντονα πολιτιστικά στοιχεία και εκρηκτικό σχεδόν “ πνεύμα” συγκινούν τους πάντες. Η σύνθεσή τους και η μουσική τους είναι κοσμοπολίτικη, καθώς κατάγονται από πολλές γωνιές της γης επιτυγχάνουν ένα μοναδικό “πάντρεμα”.

 -ΕΙΣΟΔΟΣ 5 ΕΥΡΩ

ΚΟΖΑ ΜΟSTRA

Όταν ο Ηλίας Κόζας, τραγουδιστής των Koza Mostra,συνέθετε ένα χρόνο πριν το “Alcohol is Free”, κανείς δεν περίμενε, ότι το συγκεκριμένο τραγούδι θα γίνονταν συνώνυμο της ελευθερίας και της αισιοδοξίας σε όλη την Ευρώπη. Έτσι Ska, Balkan, rock, punk, indie ακόμη και ρεμπέτικα του μεσοπολέμου, πλέκονται μεταξύ τους μοναδικά από μία μπάντα που δεν απέχει πολύ από το ναχαρακτηριστεί κορυφαία.

Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας

Αίθουσα Τέχνης (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης)-8 μ.μ.

«Tόση πολλή φωτογραφία/Too much photography» Παραγωγή: Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του “Aspects of Balkan Photography”.

Διάρκεια έκθεσης έως 25 Σεπτεμβρίου 2015. Ώρα επισκέψεων: 18.00 – 21.00

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου

Light in Babylon (Tουρκία)

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης-9 μ Οι Light in Babylon αποτελούν σήμερα «μια γιορτή της  κοσμοπολίτικης παράδοσης τόσο της Πόλης όσο και της σεφαραδίτικης εβραϊκής κοινότητας».

Το πρόγραμμά τους αποτελεί μίξη διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών. Η τραγουδίστρια Michal Elia Kamal είναι ισραηλινο-ιρανικής καταγωγής, ο Mete Ciftci -που παίζει σαντούρι- είναι Tούρκος, ενώ ο κιθαρίστας Julien Demarque Γάλλος. Σήμερα είναι το πρότυπο της πολυπολιτισμικής και εναλλακτικής μουσικής σκηνής στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η μουσική τους εμπνέει και προσανατολίζει τους ακροατές σ’ ένα κόσμο αγάπης, διαφορετικότητας, ελευθερίας και ειρήνης.

-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δυσanatolia

Οι Δυσanatolia είναι μια μπάντα που στις μουσικές της κυριαρχεί η αγάπη και η αισθητική για τις παραδόσεις, τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά την παραμονή τους για ένα εξάμηνο στην Κωνσταντινούπολη, οι επιρροές από την ανατολή είναι σαφείς αλλά πάντα σε συνδυασμό με τα δυτικά στοιχεία που περιέχει και η ελληνική παράδοση. Έτσι το μουσικό-ακουστικό αποτέλεσμα είναι ένα κράμα στο οποίο η Δύση συνδιαλέγεται καλλιτεχνικά συνεχώς με την Ανατολή και τα Βαλκάνια. Το κανονάκι εναλλάσσεται με το σαξόφωνο, η ισπανοεβραϊκή διάλεκτος με την τουρκική γλώσσα και ο Ray Charles με την παράδοση των Ρομά των Βαλκανίων.

-ΕΙΣΟΔΟΣ 3 ΕΥΡΩ

 

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου: «Η λάσπη» του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου (εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ)

Εκθεσιακός χώρος περιοχή Στρεμπενιώτη-8 μ.μ.

Irini Qirjako (Αλβανία)

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης -9 μ.μ.

H Ειρήνη Κυριάκου (Irini Qirjako) είναι μια από τις πλέον διάσημες ερμηνεύτριες του λαϊκού-παραδοσιακού και πολυφωνικού τραγουδιού της Αλβανίας. Με καταγωγή από το Δέλβινο της Βορείου Ηπείρου, σπουδές στη μουσική Ακαδημία Τεχνών των Τιράνων και ένα μόνιμο εσωτερικό πάθος για τη μουσική και το τραγούδι, έφθασε στο απόγειο της καριέρας της διακριτικά και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες. Πολυβραβευμένη σε φεστιβάλ και μουσικές διοργανώνεις, το 2005 τιμήθηκε από τον Αλβανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το μετάλλιο της Μεγάλης Κυρίας. Τραγούδια της αγάπης και του πόνου, της πατρίδας και της εξορίας, του γάμου και γιορτής, αναδεικνύουν τις αυθεντικές αξίες της λαϊκής μουσικής π αυτές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά μένοντας αναλλοίωτες στο χώρο και στο χρόνο.

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

Παρουσίαση βιβλίου «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ)

Εκθεσιακός χώρος περιοχή Στρεμπενιώτη-8 μ.μ.

Συναυλία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης -9 μ.μ.

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και οι μόνιμοι συνεργάτες του θα προσπαθήσουν κι αυτό το καλοκαίρι να προσφέρουν απόλαυση και στοχασμό παίζοντας και τραγουδώντας για τα απλά και τα περιπλοκα με οδηγό την παράδοση από τη μια και το μαγικό ρεαλισμό από τη άλλη.

-ΕΙΣΟΔΟΣ 7 ΕΥΡΩ

 

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου

Λαϊκή Βραδιά

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης -9 μ.μ.

Λαϊκή βραδιά με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του δήμου Νεάπολης-Συκεών με τον Αντρέα Καρακότα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση. Τιμώμενος προσκεκλημένος ο Λευτέρης Μυτιληναίος που θα ερμηνεύσει αξέχαστες επιτυχίες του.

-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Όλες τις μέρες, και παράλληλα με τις κεντρικές εκδηλώσεις, θα λειτουργεί έκθεση προϊόντων από χώρες της Βαλκανικής, καθώς και Γωνιά Βαλκανικής Γευσιγνωσίας (στον χώρο του πάρκινγκ).

Παιδικό Πρόγραμμα Βαλκανικής Πλατείας 2015

Προληπτική οδοντιατρική εξέταση για όλα τα παιδιά, από την κινητή μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου

Παιδότοπος περιοχή Στρεμπενιώτη 7:30-8:30 μ.μ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.

 

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου

Στη γειτονιά των Βαλκανίων

Διαδραστικό εργαστήρι γνωριμίας με τους πολιτισμούς μέσα από παιχνίδια γνώσεων, χάρτες, δοκιμασίες και πρωτότυπες κατασκευές. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τους λαούς της μεγάλης πολύχρωμης γειτονιάς των Βαλκανίων.

Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα “Σχεδία στην πόλη”.

«Τα παιχνίδια της γειτονιάς μου»

Χρησιμοποιώντας σπασμένα παιχνίδια, καπάκια, μονωτικές ταινίες, κ.ά. τα παιδιά μαζί με τους γονείς δημιουργούν τα πιο παράξενα παιχνίδια!

Επιμέλεια: Νίκος Λειβαδιώτης, Ράνια Καμπουράκη και «Σχεδία στην πόλη»

Παράσταση Καραγκιόζη

από το Σκιοθέατρο Αγαπίου -9 μ.μ.

«Το μαγικό καράβι»: Ο καραγκιόζης κι η παρέα του ετοιμάζονται για κρουαζιέρα, μ’ ένα καράβι που κρύβει πολλές εκπλήξεις…

 

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.

Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

«Αν χτίζαμε μια πόλη;»

Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά θα κατασκευάσουν με άχρηστα και ανακυκλώσιμα υλικά μια τεράστια μακέτα πόλης. Θα χρησιμοποιηθούν χαρτόκουτες συσκευασίας, χρώματα ζωγραφικής, υφάσματα, σχοινιά, κόλλες, και πολλά άχρηστα και διακοσμητικά υλικά.

«Τα λάβαρα των δικαιωμάτων»

Τα παιδιά μέσα από διαδραστικό παιχνίδι καταγράφουν τα δικαιώματά τους και ζωγραφίζουν τα λάβαρα των δικαιωμάτων.

Ένα γαϊτάνι παραμύθια -9 μ.μ.

Σιδερένια παπούτσια θα φορέσω, να ταξιδέψω και να μαζέψω ιστορίες και παραμύθια. Δεν πάω μακριά και φτιάχνω ένα γαϊτάνι με μύθους, παραδόσεις και παραμύθια των γειτόνων μας που ηχούν οικεία στα αυτιά μας. Και αρχή του παραμυθιού… κόκκινη κλωστή δεμένη…

Αφήγηση: Ανθή Θάνου. Μουσική: Αλέξανδρος Μακρής

 

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου

«Στις παιδικές ψυχές στα πάρκα»

Μουσικοθεατρική παράσταση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος-9 μ.μ.

Δύο μικροί φίλοι, που περνούν το καλοκαίρι τους σκαρώνοντας ταξίδια με τη φαντασία τους, προσπαθούν να βρουν το μάγο που θα μπορέσει να τους την γεμίσει και πάλι με όμορφες αναμνήσεις και με μαγικά τραγούδια. Ποιος, όμως, φτιάχνει αυτά τα τραγούδια και πώς; Υπάρχει ο μάγος που ψάχνουνε και θα καταφέρουν άραγε να τον βρουν;

 

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7:30 μ.μ.-9 μ.μ.

Εικαστικό Εργαστήρι από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι καλλιτέχνες της ρωσικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα ανακάλυψαν τη μαγεία στην απλότητα των γεωμετρικών σχημάτων και των χρωμάτων. Κόκκινοι, πράσινοι και πορτοκαλί κύκλοι ξεχειλίζουν από τις ζωγραφιές τους, κίτρινα τρίγωνα και μωβ οβάλ ισορροπούν στο λευκό χαρτί, γραμμές ευθείες μυτερές και αυστηρές και καμπύλες απαλές και ανάλαφρες. Πριν όμως γίνουν όλα αυτά, όλα ξεκίνησαν από το πιο απλό και ταπεινό, ένα μικρό Μαύρο Τετράγωνο, εμβληματικό έργο του μεγάλου εικαστικού καλλιτέχνη Καζιμίρ Μαλέβιτς.

Εργαστήρι μικρογλυπτικής

Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

Τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές χρήσης του καλλιτεχνικού γύψου και του πηλού και δημιουργούν τα πιο όμορφα γλυπτά εμπνευσμένα από την κυκλαδίτικη τέχνη αλλά και άλλους αρχαίους πολιτισμούς.

Παράσταση Καραγκιόζη

από το Σκιοθέατρο Αγαπίου-9 μ.μ.

«Η τηλεόραση του Καραγκιόζη»: Οι ήρωες του Θεάτρου Σκιών στήνουν το δικό τους τηλεοπτικό σταθμό.

Ο Καραγκιόζης τούς διακωμωδεί επί σκηνής…

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.

Δίνουμε ζωή σε αντικείμενα δημιουργώντας με ανακυκλώσιμα υλικά και παίζουμε με τον πηλό. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Μορφογέννεσις

Οι μικροί κηπουροί επί τω έργω…

Σε συνεργασία με τα ΑΜΕΑ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, δημιουργούμε τον χάρτη των

Βαλκανίων με ανακυκλώσιμα υλικά

Μουσικό παραμύθι «Το Βιβλίο της Ζούγκλας»-9 μ.μ.

Το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζει στους μικρούς φίλους μας Μουσικό Παραμύθι εμπνευσμένο από το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Ο Μόγλης, ένα ορφανό αγόρι, μεγαλώνει ευτυχισμένο στη ζούγκλα παρέα με τους λύκους.

Όλα τα ζώα τον αγαπούν και του μαθαίνουν πώς να επιβιώνει. Η ειρηνική ζωή του, όμως, απειλείται από τον Σιρχάν, ένα μοχθηρό τίγρη. Θα καταφέρει ο μικρός Μόγλης να γλιτώσει από τον κακό τίγρη; Θα ζήσει για πάντα ανάμεσα στα ζώα ή θα γυρίσει πάλι στους ανθρώπους;

Το «Βιβλίο της Ζούγκλας» είναι ένα τρυφερό παραμύθι που θα ταξιδέψει τα παιδιά σε τόπους μαγικούς κι ονειρεμένους. Μια μεγάλη περιπέτεια με ολοζώντανη αφήγηση, μουσική και τραγούδι.

 

Kυριακή 6 Σεπτεμβρίου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 7 μ.μ.-9 μ.μ.

Εργαστήρι παραδοσιακών γεύσεων

«Η ωραία Ελλάς»

Επιμέλεια: καλλιτεχνική παιδαγωγική ομάδα «Σχεδία στην πόλη».

Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο παραδοσιακές τηγανίτες, πισία και πιροσκί. Γνωρίζουμε υλικά, μπαχαρικά και μυρωδικά και παίρνουμε μαζί μας τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές!

Εργαστήρι τσίρκου με τους Dromocosmicas

Τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτών τσίρκου μαθαίνουν ζογκλερική (μπάλες, diabulus, κορδέλες, πιάτα, κορίνες, κ.λπ.), και απλά μαθήματα ακροβατικής. Ένα ιδιαίτερα διασκεδαστικό εργαστήριο ανάπτυξης δεξιοτήτων βασισμένο στις αρχές του κοινωνικού τσίρκου, με παιχνίδια συγκέντρωσης της προσοχής, εμπιστοσύνης και συνεργασίας

Vagor & Bellavita -9 μ.μ.

Παράσταση θέατρο-τσίρκου από τους Dromocósmicas.

Είναι η ιστορία δύο κλόουν που ζουν στο περιθώριο της ζωής. Η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στο βουβό κινηματογράφο. Μεταξύ ακροβατικών, τα κουτιά γίνονται ξυλοπόδαρα, τα καρότα μετατρέπονται σε κλαρινέτα, τα μπουκάλια σε μουσική και τα πριόνια σε μελωδία. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες λένε την ιστορία τους με γέλιο και ποίηση. Οι Vagor & Bellavita είναι μια κωμωδία μίμησης, ένα παραμύθι για τη δύναμη της φιλίας και της φαντασίας. Είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την αλληλεγγύη και τη σπουδαιότητα της πίστης στα όνειρά μας. Είναι μια μεταφορά του τρόπου που μπορεί η δημιουργική πράξη να μεταμορφώσει τη ζωή του κάποιου…


ΑΣΤΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

25 Στάση ρολόι (πλατεία Ειρήνης) – 29 Στάση πολυκλαδικό

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 2313 313 125, 2313 329 540

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ-ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΡΕΜΠΕΝΙΩΤΗ

INFO

-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών – Τηλ.: 313.329540

-Πληροφορίες: 2313.313125, -7

Leave a comment