ΑΦΗΡΗΜΑΔΑ Η’ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΠΡΟΣΟΧΗΣ;

Πολλοί γονείς, θεωρώντας ότι το παιδί τους είναι «αφηρημένο» ή «ξεχασιάρικο», το ταλαιπωρούν, πιέζοντας ή μαλώνοντάς το, χωρίς ουσιαστικά να καταφέρνουν καμία πρόοδο. Αν το παιδί στην πραγματικότητα έχει Διάσπαση Προσοχής, τότε το μόνο που θα επιτευχθεί με τις φωνές είναι μεγαλύτερη αντίδραση και άρνηση.

ADHD

Η ειδική εκπαιδευτικός κα Βίκυ Αλεξίου, μας εξηγεί ποια συμπτώματα της Διάσπασης Προσοχής θα μας βοηθήσουν να τη διαχωρίσουμε από την «αφηρημάδα» και έπειτα, πως ακριβώς πρέπει να ενεργήσουμε.

Εάν το παιδί μας είναι αφηρημένο, απρόσεκτο, ξεχνάει τα βιβλία του, την τσάντα του ή τα καθήκοντά του, αγνοεί τους άλλους όταν του μιλούν, είναι νευρικό, επίμονο, ανυπάκουο, θέλει να γίνεται το δικό του, δεν ολοκληρώνει αυτό που ξεκινά, χάνει πράγματα, δεν ανταποκρίνεται σε καμία παρατήρηση που του δίνεται και αδυνατεί να επικεντρώσει την προσοχή του για πολλή ώρα, τότε έχει Διάσπαση Προσοχής.

Η διάσπαση προσοχής  μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή από τους γονείς. Όμως, ο συνδυασμός της διάσπασης προσοχής με παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα  οδηγούν στην διάγνωση της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ), η οποία πραγματοποιείται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων: Παιδοψυχίατρος, Παιδονευρολόγος, Αναπτυξιολόγος, Παιδίατρος, Ψυχολόγος.

Επιπλέον προβλήματα που συνδέονται με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (Δ.Ε.Π.-Υ) είναι η ελαφρώς μειωμένη νοητική ανάπτυξη, η αυξημένη κινητική ανάπτυξη με προβλήματα  συντονισμού, η δυσκολία στη χωροχρονική αντίληψη, αρκετά προβλήματα στις σχέσεις με τους συνομιλήκους, λόγω απροσεξίας, οι αϋπνίες ή ακόμη και ο διαταραγμένος ύπνος.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συμπτώματα της Δ.Ε.Π.-Υ δεν αποτελούν εμπόδιο για μια επιτυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή. Το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών μακροπρόθεσμων συνεπειών της Δ.Ε.Π.-Υ στην ενήλικη ζωή είναι η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία στην παιδική ηλικία.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι το κάθε παιδί έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Όλα τα παιδιά είναι ξεχωριστά και ταλαντούχα, αλλά σίγουρα έχουν δυνατότητες και αδυναμίες, όπως όλοι μας άλλωστε.