ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΩΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Κανένας γονιός δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο ότι το παιδί του μπορεί να πάσχει από οτιδήποτε. Οι αγωνίες των νέων γονιών, παρακολουθώντας την ανάπτυξη του παιδιού τους, τη σωματική και την πνευματική του υγεία, είναι πολλές. Ο αυτισμός είναι σίγουρα μία από αυτές. Για αυτό το λόγο καλό είναι να είμαστε ενημερωμένοι και να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε κάποια πρώτα σημάδια.

aftismos

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που έχει χαρακτηριστεί σαν διαταραχή «φάσματος», αυτό σημαίνει ότι η κλινική εικόνα του αυτισμού κυμαίνεται από ηπιότερες μέχρι βαρύτερες μορφές. Οι Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ), συνοδεύονται από σοβαρή έκπτωση σε πολλαπλούς τομείς της ανάπτυξης:

  • Επικοινωνία

  • Αμοιβαίες Κοινωνικές Συναλλαγές

  • Γενική συμπεριφορά

  • Δραστηριότητες

  • Ενδιαφέροντα

Το βίντεο που ακολουθεί αναφέρεται στις δυσκολίες που παρουσιάζουν τα παιδιά με αυτισμό σε πολύ μικρή ηλικία. Είναι κάποια σημάδια που καλό θα ήταν να έχουν υπόψη οι γονείς. Προσοχή, αν το μωρό σας έχει κάποιο από αυτά τα χαρακτηριστικά ή έχει συμπεριφορές που συνδέονται με τον αυτισμό, μη θεωρήσετε ότι έχει απαραίτητα αυτήν τη διαταραχή.

Καλό θα ήταν να μην είστε υπερβολικοί κατά την παρατήρηση του παιδιού και καταλήξετε σε λάθος συμπεράσματα. Η διάγνωση του αυτισμού πραγματοποιείται μόνο από ειδικούς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάποια χαρακτηριστικά σημάδια που καλό είναι να παρατηρήσετε, είναι τα ακόλουθα. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάνω σημάδια είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρό σας. Ο αυτισμός είναι μία κατάσταση που μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως και η πρόωρη παρέμβαση είναι σημαντική για τα παιδιά με αυτισμό.

1. Δώστε προσοχή όταν το μωρό αρχίζει να προφέρει τους πρώτους του ήχους, αυτό πρέπει να γίνει γύρω στους 5 μήνες.

2. Παρατηρήστε την επαφή με τα μάτια, γύρω στους 6-9 μήνες. Όταν τα μωρά αρχίζουν να χαμογελούν ως απάντηση στα χαμόγελα των γονιών τους, τα μωρά με αυτισμό τείνουν να αποφεύγουν να κοιτάζουν τους γονείς.

3. Όταν το μωρό σας κάνει έναν ήχο, κάντε και εσείς έναν για να δείτε αν θα σας τον ανταποδώσει. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως δεν το κάνουν, όπως και δεν συμμετέχουν στο παιχνίδι του κρυφτού («κούκου-τσα»!)

4. Παρατηρήστε αν το μωρό σας ανταποκρίνεται όταν το φωνάζετε με το όνομά του. Θα πρέπει να αρχίσει να το κάνει γύρω στους 10 μήνες. Τα μωρά με αυτισμό συνήθως αγνοούν κάποιον που τα καλεί.

5. Προσέξτε τη συμπεριφορά του μωρού σας στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Από το στάδιο αυτό τα περισσότερα μωρά δείχνουν, κουνούν πράγματα, πιάνουν πράγματα και προσπαθούν να μιλήσουν.

6. Υπολογίστε την ευαισθησία του μωρού σας στον ήχο και την αφή. Πολλά παιδιά με αυτισμό είναι ασυνήθιστα ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους και δεν τους αρέσει να τα αγκαλιάζουν.

7. Προσέξτε πού εστιάζει: Εστιάζει σε ένα αγαπημένο αντικείμενο ή σε ένα συγκεκριμένο άτομο;

8. Παρατηρήστε αν κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις που συνδέονται με τον αυτισμό, όπως το να κουνιέται μπρος-πίσω.

9. Παρατηρήστε τον τρόπο του –στα παιδιά με αυτισμό δεν αρέσουν οι αλλαγές στις συνήθειές τους.

10. Παρακολουθήστε το λεξιλόγιό τους. Στους 18 μήνες τα περισσότερα μωρά μπορούν να πουν περί τις 12 λέξεις, ενώ τα παιδιά με αυτισμό δεν μπορούν.

11. Κάποια παιδιά με αυτισμό δείχνουν να αναπτύσσονται κανονικά μέχρι τους 18-24 μήνες και στη συνέχεια μειώνουν ή σταματούν την ανάπτυξη αυτή.

 

ΜΗ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ. Η διάγνωση του αυτισμού πραγματοποιείται μόνο από ειδικούς!