ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ-ΛΕΜΟΝΙΟΥ

Φτιάξατε κάποια παρασκευή με πορτοκάλια ή λεμόνια, όπως λεμονάδα ή λικέρ κτλ. και σας έμειναν οι φλούδες από τα εσπεριδοειδή; Μην τα πετάξετε … μπορείτε να τα αξιοποιήσετε με διάφορους τρόπους!

φλούδες πορτοκαλιου

Νοστιμίστε το φαγητό σας: Κόψτε ραβδάκια, σαν σπίρτο, τις φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια και παστώστε τες με αλάτι σε ένα βαζάκι. Βάλτε τα σε κάθε φαγητό αντί για κύβο νοστιμιάς!

Εκμεταλλευτείτε το έλαιο της λευκής σάρκας: Η φλούδα του πορτοκαλιού είναι πολύ χρήσιμη, μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό ωραία πραγματάκια γιατί το έλαιο της λευκής σάρκας της φλούδας λειτουργεί σαν ένα φυσικό βερνίκι και αφήνει μια ωραία λάμψη και μυρωδιά που βοηθά στο καθάρισμα του νεροχύτη από τα σημάδια νερού αλλά και στο γυάλισμα των επίπλων

Καθαρίστε το ψυγείο σας με λεμόνι: Αν το ψυγείο σας χρειάζεται καθάρισμα, βρέξτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα σφουγγάρι σε χυμό λεμονιού, αφήστε το στο ψυγείο για μερικές ώρες και αυτό θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες οσμές.

Καραμελωμένες φλούδες πορτοκαλιού: Καραμελώστε φλούδες πορτοκαλιού για σερβίρισμα πάνω από γλυκά.Ταιριάζει πάρα πολύ ωραία με κρέμες ή πάνω σε κέικ.

Αποξηράνετε τη φλούδα: Αν βρείτε ακέρωτα πορτοκάλια ή λεμόνια, μπορείτε να αποξηράνετε τη φλούδα τους και να τη χρησιμοποιήσετε ως αρωματικό στα γλυκά σας. Με έναν ψιλόφλουδο καθαριστή, αφαιρέστε τη φλούδα, προσέχοντας να μην αφαιρέσετε και το λευκό μέρος, γιατί πικρίζει. Τοποθετήστε τις φλούδες σε ένα ταψί και αφήστε τες να στεγνώσουν σε σκιερό μέρος (ο ήλιος οξειδώνει τα αιθέρια έλαια!) για 4 έως 5 ημέρες, ανάλογα με την εποχή και την υγρασία της ατμόσφαιρας. Προσοχή, πρέπει να στεγνώσουν εντελώς πριν τις αποθηκεύσετε, γιατί αλλιώς θα μουχλιάσουν. Έπειτα βάλτε τις φλούδες στο μπλέντερ και τρίψτε τες όσο πιο ψιλά γίνεται. Βάλτε τη σκόνη σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς. Διατηρούνται για πολλούς μήνες σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

 

Επιμέλεια άρθρου: Καραϊλή Πελαγία