ΑΓΧΟΣ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ!

Όλοι μας ξέρουμε ότι το άγχος και το στρες κάνουν κακό στην υγεία μας. Όμως, υπάρχουν και κάποιοι περίεργοι τρόποι με τους οποίους το άγχος επηρεάζει το σώμα μας…

stress

Χάνουμε ύψος! Ξέρατε ότι χάνετε 1% του ύψους σας από το πρωί που ξυπνάτε μέχρι το βράδυ που θα ξανακοιμηθείτε; Όσο παράξενο και αν ακούγεται, σύμφωνα με ελβετική έρευνα, η σμίκρυνση είναι ακόμη μεγαλύτερη τις ημέρες που εργαζόμαστε. Σε τι οφείλεται αυτό; Όταν είμαστε όρθιοι, η βαρύτητα και οι κινήσεις προκαλούν την αποβολή υγρού ανάμεσα από τους σπονδύλους της σπονδυλικής μας στήλης. Το άγχος, επιπλέον, προκαλεί ένταση στους ώμους και τη μέση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η απώλεια υγρού από τη σπονδυλική στήλη και να φαινόμαστε πιο κοντοί.

Κάνει τα αφτιά μας να βουίζουν. Σε μία σουηδική μελέτη, οι άνδρες ήταν κατά 39% πιο πιθανόν να αναφέρουν απώλεια ακοής ή βουητό στα αυτιά, όταν αντιμετωπίζουν άγχος με τη δουλειά τους. Ο λόγος είναι πως το άγχος και η ανησυχία προκαλούν την έκκριση ορμονών που προκαλούν επιβλαβή εγρήγορση μεταξύ των υποδοχών των αυτιών, με αποτέλεσμα το ενοχλητικό βουητό.

Προκαλεί φαγούρα. Όταν εργαζόμαστε εντατικά μπορεί να ενεργοποιηθεί ασυνήθιστη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το κέντρο που ελέγχει την αίσθηση στο δέρμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αίσθηση φαγούρας,την εμφάνιση εξανθημάτων ή άλλες δερματικές παθήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη

Συρρικνώνει τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το άγχος αυξάνει την παρουσία πρωτεϊνών που μειώνουν ή και σταματούν την ικανότητα του εγκεφάλου να αυξάνει συνάψεις, οι οποίες είναι οι συνδέσεις μέσω των οποίων οι νευρώνες ανταλλάσσουν μηνύματα. Αυτό οδηγεί στην απώλεια μάζας του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, του τμήματος,δηλαδή, που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων. Αυτη η συρρίκνωση του εγκεφάλου μπορεί να σχετίζεται με την άνοια ή με την ασθένεια του Αλτζχάιμερ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του εγκεφάλου και του στομάχου δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητές ακόμη,ωστόσο οι ορμόνες που εκκρίνονται με την αύξηση του άγχους, φαίνεται να υπερ-διεγείρουν τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, με αποτέλεσμα να προκαλείται η αίσθηση ναυτίας και στομαχικών διαταραχών.

 

Πηγή: menshealth.com