CLAFOUTIS ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Το clafoutis (κλαφουτί), είναι ένα πολύ απλό και νόστιμο γλυκό φούρνου. Είναι μια παραδοσιακή συνταγή γαλλικού γλυκού, απ’ την περιοχή της Limoges. Η κλασική εκδοχή clafoutis γίνεται με κεράσια που μάλιστα κατά την παράδοση μπαίνουν με το κουκούτσι τους, γιατί έτσι ενισχύουν τη γεύση καθώς ψήνονται. Μπορούμε όμως να το παρασκευάσουμε και με άλλα φρέσκα ή ακόμα κι αποξηραμένα φρούτα. Είναι ένα γλυκάκι πάρα πολύ εύκολο και ιδιαίτερα νόστιμο. Αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για ανακύκλωση περισσευμάτων διαφόρων φρούτων και είναι η ιδανική λύση για ένα γρήγορο επιδόρπιο.

 peach clafoutis-thessmama

Υλικά
5-6 ροδάκινα καθαρισμένα και κομμένα στα 4 ή στα 6
4 αυγά
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη και περίπου 2 κουταλιές ακόμα για το ταψί
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ λικέρ της αρεσκείας σας
1 βανίλια
240 ml φρέσκο γάλα
30 γρ. βούτυρο λιωμένο

ζάχαρη άχνη (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο σας στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
Καθαρίστε τα ροδάκινα και κόψτε τα στα 4 ή στα 8 ανάλογα το μέγεθος τους. Βουτυρώστε μια φόρμα για τάρτες ή ένα ταψάκι ή πυρέξ με διάμετρο 26 εκ. Πασπαλίστε με τα 2 κουταλάκια ζάχαρη (όπως ακριβώς κάνετε κι όταν βουτυρώνετε κι αλευρώνετε ένα ταψί) και τοποθετήστε μέσα τα ροδάκινα.
Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν (με το σύρμα, δεν χρειάζεται μίξερ). Προσθέστε το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατέψτε με το σύρμα δυνατά μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και λείο. Προσθέστε τη βανίλια και το λικέρ. Στη συνέχεια προσθέστε το γάλα ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Τελευταίο ρίξτε το λιωμένο βουτυρο και ξανα ανακατέψτε. Ρίξτε το μείγμα επάνω από τα ροδάκινα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει λίγο. Πασπαλίστε την επιφάνεια του με ζάχαρη άχνη.
Το clafoutis σερβίρεται χλιαρό.

peach clafoutis_thessmama        clafoutis ροδάκινο_thessmama

Καλή επιτυχία!

1 Comment

  1. Trackback: ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ | ThessMama

Leave a comment