ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΒΡΕΦΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΝΙΓΜΟΝΗΣ

Σίγουρα αυτό δεν θέλει να το ζήσει ποτέ κανένας γονιός. Όμως επειδή τα πάντα μπορούν να συμβούν, ας ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε εάν αντιληφθούμε ότι κάποιο ξένο σώμα στάθηκε στο λαιμουδάκι του παιδιού μας.

 pnigmoni-paidiatrika

Κάθε χρόνο πολλά παιδιά, αλλά και ενήλικες χάνουν τη ζωή τους από απόφραξη των αναπνευστικών οδών μετά από εισρόφηση ξένου σώματος. Οι περισσότεροι από εμάς κάποτε κινδυνέψαμε να πνιγούμε από “στραβοκατάπημα”. Συχνότερα παθαίνουν πνιγμονή παιδιά κάτω από τα 4 χρόνια, ενώ σε βρέφη μικρότερα του χρόνου η πνιγμονή αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα. Χρειάζεται λοιπόν περισσότερη προσοχή για πρόληψη σ’ αυτές τις ηλικίες. Τα μωρά μαθαίνουν να βάζουν διάφορα αντικείμενα στο στόμα. Έτσι μπορούν εύκολα να πνιγούν με μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κέρματα, καπάκια από μπουκάλια, τσόφλια από αυγό, μικρά παιγνίδια, όπως γυάλινα μάτια μιας κούκλας κτλ.

Για να βοηθήσουν το παιδί, οι γονείς ή όποιος άλλος το επιβλέπει εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να εφαρμόσουν έναν απλό χειρισμό, το λεγόμενο χειρισμό Χάιμλιχ, ώστε το ξένο σώμα να εξέλθει από την αναπνευστική οδό.

Στο βίντεο που ακολουθεί, θα δείτε πώς ακριβώς εφαρμόζεται ο χειρισμός Χάιμλιχ σε βρέφη.