ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΕΡΠΑΤΟΥΡΑ: ΝΑΙ Η’ ΟΧΙ;

Σκεφτόμουν να αγοράσω μια περπατούρα για το παιδί μου, όμως κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι ασφαλής, γιατί; Στο ερώτημα αυτό, απαντάει ο κ. Αλέξανδρος Κονταλέκας, παιδίατρος-νεογνολόγος και σύμβουλος μητρικού θηλασμού IBCLC.

περπατούρα

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι περπατούρες θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν να περπατούν νωρίτερα από ότι θα περπατούσαν μόνα τους χωρίς αυτή. Αλλά δεν το κάνουν. Στην πραγματικότητα, οι περπατούρες μπορούν πραγματικά να καθυστερήσουν ένα παιδί να αρχίσει να περπατά. Επίσης στερούν από τα μωρά την ευκαιρία να μπουσουλήσουν, να συρθούν στο πάτωμα και να μάθουν να στέκονται μόνα τους. Επισημαίνουν επίσης πως τα πόδια του παιδιού συνηθίζουν στην περπατούρα και μετά δεν έχουν την ίδια διάθεση να περπατήσουν μόνα τους.

Τα παιδιά μέσα στις περπατούρες μπορούν:

  • Να κυλίσουν κάτω από τις σκάλες – πράγμα που συχνά προκαλεί σπασμένα οστά και σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι. Έτσι τραυματίζονται τα περισσότερα παιδιά μέσα στις περαπατούρες.

  • Να καούν – ένα παιδί μπορεί να φτάσει ψηλότερα μέσα σε μια περπατούρα. Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί να τραβήξει το τραπεζομάντιλο από ένα τραπέζι και να χυθεί ζεστός καφές, να αρπάξει τα χερούλια του φούρνου και να φτάσει καλοριφέρ, τζάκια, ή θερμαντήρες χώρου.

  • Να πνιγεί – ένα παιδί μπορεί να πέσει σε πισίνα ή μπανιέρα καθώς βρίσκεται μέσα σε περπατούρα.

  • Να δηλητηριαστεί – το παιδί μέσα στην περπατούρα μπορεί να φτάσει ψηλότερα.

Τι μπορούμε να κάνουμε

  • Πετάξτε τις περπατούρες. Επίσης, να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν περπατούρες, οπουδήποτε προσέχουν το παιδί σας, όπως τα κέντρα φροντίδας παιδιών ή στο σπίτι κάποιου άλλου.

  • Δοκιμάστε κάτι πιο απολαύστικο όπως:

      – Σταθερά κέντρα δραστηριοτήτων: μοιάζουν με περπατούρες αλλά δεν έχουν ρόδες. Συνήθως έχουν καθίσματα που περιστρέφονται και αναπηδούν.

      – Παιδικοί χώροι: προσφέρουν ασφάλεια, καθώς μαθαίνουν στα παιδία να κάθονται, να περπατούν και να μπουσουλούν.

      – Ψηλά καρεκλάκια: τα μεγαλύτερα παιδιά απολαμβάνουν να κάθονται πάνω σε μια ψηλή καρέκλα και να παίζουν με τα παιχνίδια τους στο δίσκο.

Σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας

Νέα πρότυπα ασφάλειας για τις περπατούρες μωρών τέθηκαν σε ισχύ από το 1997. Τώρα γίνονται πλατύτερες, ώστε να μην μπορούν να χωρέσουν μέσα από τις περισσότερες πόρτες, ή έχουν τα φρένα για να τις σταματήσετε στην άκρη του σκαλιού. Ωστόσο, οι βελτιώσεις αυτές δεν θα αποτρέψουν όλους τους τραυματισμούς από τις περπατούρες. Εξακολουθούν να έχουν ρόδες, έτσι τα παιδιά μπορούν να εξακολουθούν να κινούνται γρήγορα και να φθάσουν σε ψηλότερα μέρη.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει ζητήσει την απαγόρευση της κατασκευής και την πώλησης περπατούρων με ρόδες.