ΑΠΟ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ;

Όλοι οι γονείς θέλουν να δώσουν τα σωστά εφόδια στα παιδιά τους για να είναι υγιείς στο σώμα αλλά και στο μυαλό. Η ανάγνωση βιβλίων είναι ένας πολύ καλός τρόπος να μπει ένα παιδί στη διαδικασία λειτουργίας του μυαλού του, από πολύ μικρή ηλικία.

paidi & vivlio

Από ποια ηλικία μπορούν να διαβάζουν βιβλία;

Μικρότεροι από 6 μηνών
Σε αυτή την ηλικία μπορεί να νομίζετε πως τα μωρά δεν καταλαβαίνουν πολλά. Το να διαβάσετε σε ένα μωράκι ένα βιβλιαράκι όμως, εκτός του ότι είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος να περάσετε μαζί το χρόνο σας, είναι και ένας μοναδικός τρόπος να αρχίσει να ενσωματώνεται η ανάγνωση μέσα στις φυσικές καθημερινές συνήθειες.

6-12 μηνών
Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν κάποιες προτιμήσεις σχετικά με τα βιβλία που θα τους διαβάσετε. Είναι η ηλικία που ο,τι τους ενδιαφέρει, το βάζουν στο στόμα τους και για αυτό τον λόγο καλό θα είναι να επιλέξετε βιβλιαράκια που είναι φτιαγμένα από πανί, καθώς πλέον μπορείτε να διαβάζετε στο μωράκι σας, ενώ αυτό βρίσκεται καθισμένο στα γόνατά σας και του είναι εύκολο να πιάνει το βιβλίο και να το επεξεργάζεται.

1-2 ετών
Πλέον το παιδί σας καταλαβαίνει πως μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα με ένα βιβλίο, εκτός από το να το βάζει στο στόμα του. Θέλει να το κρατάει, να το φέρνει σε εσάς για να το διαβάζετε και να το γυρίζει ανάποδα. Επιπλέον, είναι σε ηλικία που μπορεί να συνδέσει τις ιστορίες που ακούει, με πραγματικές καταστάσεις. Επίσης μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις του τύπου “Πού είναι το μήλο στην εικόνα;” Μην ξεχνάτε πως επειδή το παιδί είναι ακόμα μικρό, η προσοχή του θα διαρκεί πολύ λίγο, οπότε καλύτερα ασχοληθείτε με την ποιότητα του χρόνου που θα δώσετε στην ανάγνωση και όχι στην ποσότητά του.

2-3 ετών
Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θέλουν συνεχώς να τους διαβάζετε τα ίδια βιβλία, καθώς τους αρέσει να ξέρουν τι θα συμβεί εκ των προτέρων. Διαβάστε τους τις αγαπημένες τους ιστορίες πριν τον ύπνο, έτσι ώστε να το μετατρέψετε σε συνήθεια.

Πηγή: healthychildren.org