Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΙΩΣΕΙΣ

Το φθινόπωρο είναι η εποχή όπου αρχίζουν να εκδηλώνονται ιώσεις και κρυολογήματα. Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας ενάντια στην εκδήλωση της αρρώστιας ή να μας βοηθήσει να έχουμε ηπιότερα συμπτώματα. H διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου μάς ενημερώνει για τη σωστή διατροφή ενάντια στις ιώσεις και τα κρυολογήματα.

διατροφή και υγεία

Αυτό που οφείλουμε όλοι να καταλάβουμε, είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να αρρωστήσουμε για να αρχίσουμε να υιοθετούμε σωστές συνήθειες. Αντίθετα, η σωστή διατροφή είναι πρόληψη και καλό είναι να προσέχουμε όλο το χρόνο για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έτσι φροντίζουμε να κάνουμε τρόπο ζωής συνήθειες όπως η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών.

Το ανοσοποιητικό σύστημα «πέφτει» όταν στη διατροφή υπάρχουν ελλείψεις ορισμένων βιταμινών(βιταμίνη C, A και Ε) και μετάλλων(σελήνιο, σίδηρος, ψευδάργυρος). Συνεπώς φροντίζουμε να ενισχύσουμε τη διατροφή μας με τα παρακάτω τρόφιμα:

Βιταμίνη C : Χυμός πορτοκάλι, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρειπ-φρουτ, ακτινίδιο, φράουλα, βατόμουρα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, λαχανίδες, κόκκινη και πράσινη γλυκιά πιπεριά, μαϊντανός, λεμόνι
Βιταμίνη Α : Συκώτι, μαργαρίνη, βούτυρο, τυρί, αυγά
Βιταμίνη Ε : Ελαιόλαδο, πράσινα λαχανικά, όσπρια, γαρίδες, ντομάτα, φιστίκια
Σελήνιο : Ψάρια, οστρακοειδή, εντόσθια, μη αποφλοιωμένοι σπόροι, Δημητριακά
Σίδηρος : Κόκκινο κρέας, συκώτι, μαλάκια, θαλασσινά, σαρδέλες, ξηρή μαγιά μπύρας, σκόνη κακάο, μαϊντανός, ξερά φρούτα.
Ψευδάργυρος : Στρείδια, συκώτι, ξηρή μαγιά μπύρας, όστρακα, κόκκινο κρέας, σκληρά τυριά, αυγά, όσπρια, μη αποφλοιωμένα δημητριακά, ρύζι, πράσινα λαχανικά, πατάτες

Η χαμηλή σε πρωτεΐνες διατροφή επίσης αποδυναμώνει το αμυντικό σύστημα. Οπότε φροντίζουμε να καταναλώνουμε καθημερινά επαρκής ποσότητες πρωτεΐνης. Επιλέγουμε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας όπως τα ψάρια, το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας και τα αυγά. Δεν ξεχνάμε επίσης καθημερινά να καταναλώνουμε 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι, τυρί). Τέλος, δεν ξεχνάμε ποτέ να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Συνήθως αυτή η ποσότητα φρούτων και λαχανικών λόγω των πολλών βιταμινών που προσφέρει στον οργανισμό και κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών, θωρακίζει την υγεία μας. Έτσι φροντίζουμε να τρώμε 2-3 φρούτα την ημέρα και 2 μερίδες τουλάχιστον λαχανικών.