ΣΠΙΤΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ!

Για τις μητέρες, η διαχείριση του χρόνου, από τη φροντίδα της οικογένειας έως τις δουλειές του νοικοκυριού, είναι βασική προτεραιότητα. Συνήθως τα βιβλία για την αυτοβελτίωση αφορούν την παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο, όμως μπορείτε να αξιοποιήσετε τις βασικές αρχές τους στην οργάνωση και στον προγραμματισμό της ημέρας σας.

Κάντε μια παραγωγική αρχή!

οργάνωση σπιτιού

Τα περισσότερα βιβλία για την αυτοανάπτυξη αναφέρονται στη διαχείριση χρόνου και στην παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο: προθεσμίες, συναντήσεις, γραφειοκρατία… Ασφαλώς, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο γιατί αυτοί οι γκουρού της διαχείρισης χρόνου δεν μιλούν ποτέ για τις δουλειές του νοικοκυριού και τα ατέλειωτα καθήκοντα που καλείται μια μητέρα να φέρει εις πέρας;

Η οργάνωση στο σπίτι μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ημέρα σας – εφαρμόστε λοιπόν στο σπίτι ορισμένες κλασικές αρχές της διαχείρισης χρόνου, ώστε να λειτουργείτε προληπτικά και να μην τα βλέπετε όλα “βουνό”.

Προετοιμαστείτε για μια καλύτερη μέρα

Το πρώτο βήμα για μια καλύτερη μέρα είναι να προετοιμάσετε το ξύπνημά σας. Όσο νωρίτερα ξυπνήσετε, τόσο πιο δυνατές θα αισθάνεστε όταν θα έρθει η ώρα να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ημέρας.

Τις επόμενες ώρες, ενισχύστε την παραγωγικότητά σας ακολουθώντας πιστά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είτε πρόκειται για το πλυντήριο, είτε για το πρωινό γεύμα ή ακόμη για την πρωινή βόλτα σας, κάντε τα ίδια πράγματα την ίδια ώρα κάθε μέρα. Αυτή η ρουτίνα θα σας βοηθήσει να υλοποιήσετε τα υπόλοιπα σχέδιά σας μέσα στη μέρα.

Φροντίστε να κάνετε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα μετά από 90 λεπτά δραστηριότητας, ακόμη κι αν δεν έχετε τελειώσει τη δουλειά σας. Αν σας εξυπηρετεί, βάλτε χρονόμετρο. Θα διαπιστώσετε ότι το διάλειμμα λειτουργεί ευεργετικά για την υπόλοιπη ημέρα.

Γυμναστείτε για να πάρετε ενέργεια

Εναλλάσσετε τακτικά τις διαφορετικού είδους δραστηριότητες – πνευματικές και σωματικές. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε την παραγωγικότητα είναι να γυμνάζεστε… δύο φορές την ημέρα! 20 λεπτά πρωί-πρωί και 20 λεπτά κατά τις 6.00 μμ: είναι η ιδανική συνταγή για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να ενισχύσετε την απόδοσή σας.

Μια άλλη σωματική δραστηριότητα που δεν πρέπει καθόλου να υποτιμούμε είναι το καθάρισμα του σπιτιού. Χαρίζει ενέργεια και βοηθά το μυαλό να ανασυνταχθεί. Όλοι ξέρουμε ότι το συγύρισμα μας βοηθά να βάζουμε τις σκέψεις μας σε τάξη, όπως για παράδειγμα όταν συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα για ένα οικογενειακό πικ-νίκ ή μια εκδρομή.

Φτιάξτε μια λίστα με “Όσα Δεν Πρέπει να Κάνω”

Οι λίστες με “Όσα Πρέπει να Κάνω” είναι ασφαλώς απαραίτητες ώστε να διαπιστώνετε την πρόοδό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, εξίσου σημαντικές είναι οι λίστες με “Όσα Δεν Πρέπει να Κάνω”, που περιλαμβάνουν τους περισπασμούς που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή σας, όπως τηλεφωνικές συνομιλίες και τηλεόραση. Μην ενδίδετε λοιπόν στις τηλεοπτικές εκπομπές, επειδή μπορεί εύκολα να σας παρασύρουν και να σας “φάνε” το χρόνο. Και μην ξεχνάτε: αν τηρήσετε έστω κι ένα μόνο πράγμα από τη λίστα “Όσων Δεν Πρέπει να Κάνω”, θα κερδίσετε επιπλέον χρόνο για κάτι που πραγματικά επιθυμείτε.

Νούμερο ένα στη λίστα “Όσων Δεν Πρέπει να Κάνω” είναι «Να Μην Αποφεύγω Όσα Δεν Θέλω να Κάνω». Για να είστε πραγματικά παραγωγικές, θα χρειαστεί να αποδεχθείτε το γεγονός ότι δεν είναι όλες οι δουλειές ευχάριστες… Πάρτε μια βαθιά ανάσα και προχωρήστε – σίγουρα θα νιώσετε πολύ καλύτερα μόλις ολοκληρώσετε κάτι που σας δυσκολεύει.

Μη μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε πολλά πράγματα συγχρόνως. Ακόμη κι αν πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε, καλύτερα να μην το δοκιμάσετε. Η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλά πράγματα μπορεί να μειώσει σημαντικά την απόδοση σε όλους τους τομείς, και να περιορίσει την παραγωγικότητα, ιδίως αν κάτι από αυτά που έχετε να κάνετε δεν σας αρέσει καθόλου.

Εξατομικεύστε το ημερήσιο πρόγραμμά σας

Πολλές μητέρες τείνουν να κάνουν κάποιες δουλειές τις ώρες που τις κάνουν και όλοι οι άλλοι, για παράδειγμα ψώνια στο σουπερμάρκετ, γυμναστήριο, συναλλαγές με την τράπεζα, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύ χρόνο περιμένοντας σε ουρές. Γιατί δεν αλλάζετε το πρόγραμμά σας; Έτσι, πολύ απλά, θα εξοικονομήσετε χρόνο για την οικογένειά σας και άλλα σημαντικά ζητήματα. Μήπως αυτό δεν είναι εντέλει η ουσία μιας καλής ημέρας;

Επίσης, εκμεταλλευτείτε όσο μπορείτε τις οικιακές συσκευές. Η τεχνολογία έχει κάνει μεγάλες προόδους την τελευταία δεκαετία, γιατί λοιπόν να αναλώνετε τον χρόνο σας με μια συνηθισμένη σκούπα; Οι έξυπνες ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να γίνουν ο καλύτερός σας βοηθός.

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό – μην σπαταλάτε χρόνο για να βελτιώσετε κάτι που είναι ήδη καλό. Είναι αδύνατον να εξαφανίσετε και τον τελευταίο κόκκο σκόνης από το πάτωμα ή να φτιάξετε καλύτερη σούπα αν ανακατεύετε τα υλικά κάθε πέντε λεπτά. Το καλό είναι αρκετό – η τελειότητα μπορεί να περιμένει.

Από τη στιγμή που θα σχεδιάσετε ένα λογικό πρόγραμμα τόσο για το σπίτι όσο και για τη δουλειά, το μόνο που μένει είναι να το τηρήσετε. Αυτοί οι μικροί κανόνες ζωής θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τους στόχους σας και να απολαμβάνετε στο έπακρο τον ελεύθερο και τον οικογενειακό χρόνο σας.

 Ξεκινήστε από τώρα!

Πηγη: epithimies.gr