ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Και ασφαλώς τι μαμάδες της Θεσσαλονίκης είμαστε εάν δεν ξέρουμε να κάνουμε κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης! Το αγαπημένο σε όλους μας!

κουλουρια θεσσαλονίκης

Υλικά

1100 γρ. περίπου αλεύρι (μαλακό+σκληρό μαζί)
2 φακελάκια ξερή μαγιά
40 γρ. ταχίνι
750 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.γ αλάτι
2 κ. σούπας ζάχαρη
2 κ. σούπας Βιτάμ λιωμένο

Εκτέλεση

Μέσα στο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά, το βιτάμ, τη ζάχαρη και τέλος το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας και ζυμώνουμε καλά μέχρι να μη κολλάει η ζύμη. Aν χρειαστεί βάζουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Αν δούμε ότι κολλάει παίρνουμε σιγά σιγά χούφτες αλεύρι, όσο πιάνει δηλαδή το χέρι μας και βάζουμε μέσα στη ζύμη. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσει.
Μόλις είναι εντάξει αρχίζουμε να παίρνουμε λίγη ζύμη και κάνουμε το σχήμα που θέλουμε. Βάζουμε τα κουλούρια μας ή τα ψωμάκια μας, ότι σχήμα δηλαδή έχουμε φτιάξει, σε ταψί με λαδόκολλα. Τα περνάμε με ένα πινέλο με νερό που έχουμε μέσα διαλύσει ζάχαρη και πασπαλίζουμε με σουσάμι!
Ψήνουμε στον αέρα και κάτω αντίσταση στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Μέσα στο φούρνο σας κάτω κάτω θα βάλετε και ένα μικρό σκεύος με νερό, ταυτόχρονα με τα ταψιά σας με τα κουλούρια σας. Έτσι γίνονται πολύ αφράτα κ δεν τα στεγνώνει ο αέρας!

Καλή επιτυχία!

Επιμέλεια: Πολυδώρου Όλγα, Το Όμορφο Κουζινάκι