ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ…

Πόσες φορές το έχουν ακούσει αυτό οι μέλλουσες μανούλες. Η περίοδος, βέβαια, της εγκυμοσύνης  χαρακτηρίζεται από υπνηλία αλλά όσο και να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς ο ύπνος δεν αποθηκεύεται. Οι έμπειρες μιλάνε για ξενύχτια, κούραση, νεύρα αλλά το μετά είναι άγνωστο για τη μέλλουσα μαμά και παρά τα όσα μπορεί να ακούσει, χωρίς να το ζήσει δε μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Τη συγκεκριμένη περίοδο περισσότερο την απασχολεί να πάνε όλα καλά με το μωρό και αυτό που τη διασκεδάζει είναι να ασχολείται με το παιδικό δωμάτιο και τα πράγματα για το νεογέννητο, εφόσον φυσικά διανύει μια καλή εγκυμοσύνη.

εγκυμοσύνη υπνος thessmama

Αφού ολοκληρωθεί ο τοκετός, πάνε όλα καλά και φύγει το μεγάλο άγχος, αμέσως μετά τα συναισθήματα μπορεί να είναι ανάμεικτα. Μπορεί να είστε ήρεμες και πλημμυρισμένες μόνο από γλυκά συναισθήματα, αλλά από την άλλη κανένας δε θα σας παρεξηγήσει αν θέλετε να κλάψετε, αν είστε αγχωμένες, αν το μωρό σας δεν σας φαίνεται όμορφο, αν έχετε τους προβληματισμούς σας σχετικά με το θηλασμό, αν δεν ξέρετε να το κρατήσετε ή πως θα το φροντίσετε όταν το πάρετε στο σπίτι.  Όλα αυτά είναι λογικό να τα νιώσει μια νέα μαμά. Οι ορμόνες κάνουν πάρτι σε συνδυασμό με την κούραση και τις ανησυχίες. Μην αισθανθείτε τύψεις και ενοχές αν ακόμη περάσετε και επιλόχεια κατάθλιψη. Εννοείται ότι είστε ευτυχισμένες και ευγνώμονες που έχετε το μωρό σας, αλλά αυτός είναι ένας παράγοντας που δεν μπορείτε να προβλέψετε. Υπάρχουν, βέβαια, και οι σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες προκύπτει θέμα υγείας στη μαμά ή στο μωρό και εκεί τα πράγματα έχουν άλλη αντιμετώπιση.

Οι συμβουλές θα έρχονται από παντού, αλλά μόνο οι ειδικοί θα σας βοηθήσουν, όπως ο μαιευτήρας σας, οι μαίες, οι παιδίατροι και οι σύμβουλοι θηλασμού. Από την άλλη μπορεί να δεχτείτε και πολλές υποδείξεις σχετικά με τη φροντίδα του μωρού, αλλά η φύση έχει προβλέψει για όλα και οι μανούλες ξέρουν ενστικτωδώς τι χρειάζονται τα μωρά τους.

Κανένα μωρό δεν είναι ίδιο. Μην ακούτε τι κάνουν οι άλλες και μην αισθάνεστε άσχημα αν το δικό σας μωρό δεν τρώει ή δεν κοιμάται. Όχι, δεν κάνετε κάτι λάθος εσείς. Το κάθε ένα έχει το χαρακτήρα του, τις συνήθειες του, το πρόγραμμά του και θέλει ξεχωριστή αντιμετώπιση. Το μωρό χρειάζεται την αγκαλιά της μαμάς του, και για να προτιμάει να κοιμηθεί εκεί και όχι στο κρεβάτι του κάποιος λόγος θα υπάρχει.

Χαρείτε τα μωρά κι όσο για τον ύπνο……… θα ξανακοιμηθείτε όταν μεγαλώσουν!