ΣΚΟΡΔΩΜΕΝΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥΡΣΙ

Ένα νόστιμο, σκορδάτο και ιδιαίτερο μεζεδάκι για το ουζάκι και το τσιπουράκι σας!

σκορδωμένες μελιτζάνες τουρσί_thessmama

Υλικά
1 κ. μελιτζάνες μακρόστενες
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κεφάλι σκόρδο
6 σταγόνες λεμονιού
αλάτι
ξύδι (περίπου 1 φλ. καφέ)

Για την άλμη
1/2 νεροπότηρο δυνατό ξίδι
1/4 νεροπότηρο νερό
1 κ. γλ. αλάτι

Εκτέλεση
Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε το κοτσάνι τους. Με ένα μαχαίρι τις χαράζουμε προσεκτικά κατά μήκος (όπως όταν κάνετε παπουτσάκια).
Τις αλατίζετε και τις αφήνετε περίπου 30 λεπτά να ξεπικρίσουν.
Ζεματίζουμε τις μελιτζάνες σε μια κατσαρόλα μαζί με τις 6 σταγόνες λεμονιού για περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μην μας λιώσουν. Μόλις βράσουν τις βγάζουμε από την κατσαρόλα τις βάζουμε σε ένα τρυπητό και τοποθετούμε ένα βάρος επάνω για να φύγουν τα υγρά τους και να στραγγίσουν καλά.

σκορδωμένες μελιτζάνες τουρσί_thessmama_4
Ψιλοκόβουμε το δυόσμο (ούτε πολύ ψιλοκομμένο, ούτε πολύ χοντρό) και το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με αλάτι και ξύδι, μέχρι να μουσκέψουν και να ενωθούν τα υλικά. Γεμίζουμε προσεκτικά τις μελιτζάνες στη σχισμή τους.

σκορδωμένες μελιτζάνες τουρσί_thessmama_3          σκορδωμένες μελιτζάνες τουρσί_thessmama_2
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε μακρόστενο μπολ τη μια δίπλα στην άλλη, με τη σχισμή προς τα πάνω.
Φτιάχνουμε την άλμη, ανακατεύοντας το ξύδι, το νερό και το αλάτι. Ρίχνουμε την άλμη επάνω στις μελιτζάνες, μέχρι να τις καλύψει. Εάν δεν καλύπτονται, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερόξιδο.

σκορδωμένες μελιτζάνες τουρσί_thessmama_1
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Το τουρσί μας είναι έτοιμο. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε κόβοντας το σε χοντρές φέτες και ραντίζουμε με λάδι.

Καλή επιτυχία!

 

Leave a comment