ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

Μαζί με το καλοκαίρι έρχονται τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια. Αγαπημένα φρούτα που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε στα γλυκά μας ((βλ. προηγούμενες συνταγές: clafouts με φρέσκα ροδάκινα) και να παρασκευάσουμε όμορφα συνοδευτικά για τον καφέ ή το παγωτό μας! Μια νόστιμη σιροπιαστή ροδακινόπιτα (ή νεκταρινόπιτα) συνοδευόμενη από μια μπάλα παγωτό είναι μια δροσερή και αρωματική καλοκαιρινή επιλογή.

Από τη Χάιδω Καραϊλή 

ροδακινόπιτα_thessmama

Υλικά
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κούπα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
250ωγρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
1/2 κούπα ζάχαρη
4 αυγά μεγάλα, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
1 γιαούρτι στραγγιστό
4 ροδάκινα ή νεκταρίνια (όχι πάρα πολύ ώριμα)

Σιρόπι
1 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους, το κονιάκ με τη σόδα που έχουμε διαλύσει μέσα του και το γιαούρτι. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα με το σιμιγδάλι που έχουμε ετοιμάσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μίξερ σε ένα μπολ, πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τον κάδο και το σύρμα (εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον ίδιο κάδο για την μαρέγκα μας). Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια από τα αυγά, ώσπου να γίνουν μια σφικτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές κινήσεις, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (γύρω στα 28 εκατοστά) και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε χοντρές φέτες τα φρούτα μας (ροδάκινα ή νεκταρίνια). Τοποθετούμε τις φέτες επάνω στο μείγμα. Εάν θέλετε μπορείτε να ρίξετε από επάνω και λίγα σπασμένα αμύγδαλα.

Ψήνουμε για 40 λεπτά, στους 180 βαθμούς στον αέρα, τοποθετώντας το ταψί στη μέση του φούρνου (2η σχάρα). Στα 40 λεπτά περίπου βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του ταψιού για να δούμε εάν έχει ψηθεί καλά και αν ναι, το βγάζουμε από το φούρνο. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για περίπου 2 ώρες.

Αφού κρυώσει το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε ένα κατσαρολάκι και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 7-8 λεπτά, από τη στιγμή που θα έχει πάρει βράση, δηλ, 7-8 λεπτά αφού έχει αρχίσει και κοχλάζει το νερό. Αποσύρουμε από το φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Σιροπιάζουμε σιγά σιγά το κρύο νερό με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, ώστε το γλυκό να ρουφήξει όλο το σιρόπι.

Συνοδεύουμε σκέτο ή με μια μπάλα παγωτό. Διατηρείτε στο ψυγείο.

peach_pie_thessmama

Καλή επιτυχία!

Leave a comment