ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟ ΨΥΨΕΙΟ

Πόσο καιρό μπορώ να φυλάξω ένα τρόφιμο στο ψυγείο μου, χωρίς να χάσει τη φρεσκάδα και τα θρεπτικά συστατικά του; Ποια τρόφιμα είναι πιο ευαίσθητα και χαλάνε πιο γρήγορα; Ποια είναι η καλύτερη θέση στο ψυγείο για να φυλάξω το μαγειρευτό φαγητό στη συντήρηση;

τρόφιμα-συντήρηση

Πόσες μέρες μπορείτε να τα φυλάξετε στο ψυγείο

Αυγολέμονο ή άλλα συστατικά που περιέχουν αυγό, αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι σωστή κίνηση να τα κρατάτε πολύ στο ψυγείο.

Γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι): έχουν ημερομηνία λήξεως

Ζυμαρικά μαγειρεμένα: Συντηρούνται έως και 4 ημέρες

Ψάρια : Αλλοιώνονται εύκολα και δεν είναι καλό να τα κρατάτε πάνω από μια μέρα στο ψυγείο.

Όσπρια: Έως 2 ημέρες

Λαδερά: 2 ημέρες

Οι κρέμες γάλακτος συνήθως διατηρούνται στο ψυγείο 2 με 4 ημέρες αφού ανοιχτούν, επομένως πρέπει να συμβουλεύεστε και τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρέμες γάλακτος και ιδιαίτερα οι κρέμες με χαμηλά λιπαρά μπορεί να «κόψουν» πιο εύκολα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα ασπράδια αυγών.

Σαλάτες (αλοιφές), όπως είναι το τζατζίκι, μελιτζανοσαλάτα: Το ξύδι και το σκόρδο που περιέχει το τζατζίκι βοηθούν ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο συντήρησής στο ψυγείο δηλαδή έως και 5 μέρες. 4 με 5 ημέρες κρατάει και η μελιτζανοσαλάτα.

Η σάλτσα ντομάτας διατηρείται 5- 6 μέρες. Βάλτε λίγο ελαιόλαδο από πάνω καθώς βοηθά στη συντήρησή της

Τα κομμένα λαχανικά, π.χ. για να φτιάξετε σαλάτα, δεν διατηρούνται για πολύ καθώς μαλακώνουν εύκολα

Οι βραστές πατάτες μπορεί να σκληρύνουν, επομένως δεν μπορείτε να τις κρατήσετε πάνω από 1-2 ημέρες

Ο πουρές διατηρείται γι’ αρκετές ημέρες στο ψυγείο.

Ψωμί: 1,5 μήνα στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη

Βούτυρο: 2-3 μήνες στο ψυγείο

Τυρί: 15 μέρες στο ψυγείο

Αυγά: Περίπου 20 μέρες στο ψυγείο και 7 μέρες αν τα έχετε βράσει

Κοτόπουλο: 1-2 μέρες στο ψυγείο, 8-10 μήνες στην κατάψυξη

Κιμάς: 1 μέρα στο ψυγείο, 4 μήνες στην κατάψυξη

Μπέικον: 15 μέρες στο ψυγείο, 3 μήνες στην κατάψυξη,

Λουκάνικα: Ανοιγμένο βαζάκι(1 εβδομάδα στο ψυγείο), κλειστό βαζάκι(2 εβδομάδες στο ψυγείο), 1-1,5 μήνα στην κατάψυξη

Ζαμπόν: 7-8 μέρες στο ψυγείο

Μοσχάρι: 4 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη

Ψάρι: Έως 2 μέρες στο ψυγείο, 6 μήνες στην κατάψυξη

Μουστάρδα: 5-7 μήνες στο ψυγείο

Κέτσαπ: Περίπου 2 μήνες, αφού ανοιχτεί

Πίτσα: 3 μέρες στο ψυγείο, 1-2 μήνες στην κατάψυξη

Λαχανικά: 5 –7 μέρες στο ψυγείο

Φρούτα: Περίπου 5 μέρες

Μαρμελάδα: 5-8 μήνες στο ψυγείο

Γλυκά με κρέμα: Έως 7 μέρες στο ψυγείο

Να διαβάζετε την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης στα προϊόντα αλλά και την διάρκεια ζωής τους μετά από το άνοιγμα τους. Προϊόντα που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά ή έχουν λήξει δεν έχουν καμία θέση στο τραπέζι σας και για αυτό θα πρέπει να τα πετάξετε στα σκουπίδια.


Χρήσιμα tips

  • Αν θέλετε να φυλάξετε μαγειρευτό φαγητό, αφήστε το πρώτα να κρυώσει και μετά βάλτε το στη συντήρηση

  • Τοποθετήστε το μαγειρευτό φαγητό κατά προτίμηση στη μέση του ψυγείου.

  • Διαβάζετε τις οδηγίες στη συσκευασία που έχουν πληροφορίες για το χρόνο που μπορείτε να διατηρείτε τα τρόφιμα στην ψύξη

  • Για να συντηρήσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία.

  • Το θερμόμετρο του ψυγείου να δείχνει μονίμως τουλάχιστον 4 βαθμούς Κελσίου.

  • Να μη γεμίζετε ασφυκτικά το ψυγείο.

  • Να μη βάζετε καυτό φαγητό στο ψυγείο.

  • Να το καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό και απολυμαντικό.