ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΥΡΤΣΙΣΕΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας των Παιδιάτρων, όλα τα παιδιά θα πρέπει να αρχίσουν να πλένουν τα δόντια τους, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δοντάκια, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με φθόριο, ανεξάρτητα από το επίπεδο κινδύνου που μπορεί να εμφανιστεί όσον αφορά τη δημιουργία κοιλοτήτων (οι γνωστές κουφάλες).

βούρτισμα δοντιών

Μέχρι την ηλικία των τριών, τα παιδιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν πολύ μικρή ποσότητα οδοντόπαστας (όσο περίπου ένας κόκκος ρυζιού). Μετά από αυτήν την ηλικία, η ποσότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπορεί να αυξηθεί στο να γίνει όσο περίπου ένα μπιζέλι.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι αυτοί που θα τοποθετήσουν την οδοντόκρεμα πάνω στις οδοντόβουρτσες, ενώ είναι πολύ σημαντικό το να τους επιβλέπουν και να τους βοηθάνε στο βούρτσισμα.

Διαλέξτε μία μαλακή οδοντόβουρτσα με γυαλιστερές, νάιλον τρίχες.

Εάν το παιδί είναι μικρό, κρατήστε του το κεφάλι με το ένα χέρι, ενώ του βουρτσίζετε τα δόντια με το άλλο.

Για να βουρτσίσετε σωστά τα δόντια θα πρέπει:

  • Οι τρίχες της βούρτσας θα πρέπει να είναι σε γωνία 45ο με την ευθεία των ούλων.

  • Να βουρτσίσετε την πάνω επιφάνεια των δοντιών με απαλές κινήσεις μπρος-πίσω. Επιμείνετε ιδιαίτερα στα πίσω δόντια.

  • Με την άκρη της οδοντόβουρτσας να βουρτσίσετε την από μέσα μεριά των δοντιών γιατί εκεί συσσωρεύεται περισσότερη πλάκα.

  • Με τη μύτη της οδοντόβουρτσας να καθαρίζετε την εσωτερική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών και των επάνω και των κάτω.

  • Να μην ξεχνάτε να βουρτσίσετε και τη γλώσσα!

  • Το βούρτσισμα πρέπει να διαρκεί 2-3 λεπτά

Το παιδί δεν θα έχει τη δεξιότητα να χειριστεί σωστά την οδοντόβουρτσα έως την ηλικία των 6-8 ετών. Αν θέλει να βουρτσίζει μόνο του τα δόντια του, θα πρέπει να είστε κι εσείς εκεί. Μετά την ηλικία των 6-8 χρόνων περίπου πρέπει να έχει την ικανότητα να τα βουρτσίζει μόνο του.