ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΕΡΑΣΙ

Το γλυκό κεράσι είναι από τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού. Για αυτό τώρα που το κεράσι είναι στην εποχή του ευκαιρία να φτιάξουμε ώστε να το απολαμβάνουμε παρέα με μια μπάλα παγωτό όλο το καλοκαίρι ή ακόμα και μόνο του!

γλυκό κεράσι_thessmama

Υλικά
1 κιλό κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
1/2 κουτ. γλυκού ξινό ή χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
Βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια, είτε με το ειδικό εργαλείο, είτε με τσιμπιδάκι για τα μαλλιά, μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα ώστε να πέφτουν εκεί τα ζουμιά. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια, τα σκεπάζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε έτσι όλο το βράδυ, ώστε να βγάλουν τα ζουμιά τους. Την επόμενη ημέρα τα σιγοβράζουμε μέχρι να βράσουν και να δέσει το σιρόπι και με μια τρυπητή κουτάλα, ξαφρίζουμε τους αφρούς από την επιφάνεια. Προς το τέλος του βρασίματος, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τις βανίλιες και το ξινό ή το λεμόνι. Ανακατέυουμε προσεκτικά και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Αφού βγάλουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα 2-3 φορές, κρατώντας την από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι.

γλυκό κεράσι-thessmama

Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι έχει δέσει σωστά, στάζουμε λίγο σε ένα πιατάκι του καφέ και με μια οδοντογλυφίδα κάνουμε μια γραμμή. Εάν το σιρόπι ενωθεί αμέσως σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο. Εάν η διαχωριστική γραμμή διατηρηθεί, τότε το σιρόπι μας είναι έτοιμο.

Το αφήνουμε να κρυώσει καλά για 3-4 ώρες και μετά ρίχνουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα.

Καλή επιτυχία!

 

Leave a comment