ΓΑΥΡΟΣ ΠΑΣΤΟΣ

Ιδανικό και νόστιμο μεζεδάκι για το ουζάκι και το τσιπουράκι μας!

gavros_pastos_thessmama

Υλικά
(για το πάστωμα)
γαύρος
χονδρό αλάτι
φύλλα δάφνης

(για το σερβίρισμα)
ξύδι
ηλιέλαιο
ρίγανη
δάφνη

Εκτέλεση

Πάστωμα: Πλένουμε το γαύρο, κι αν θέλουμε αφαιρούμε το κεφάλι και τα εντόσθια (όχι τη ραχοκοκκαλιά). Βάζουμε σε ένα τάπερ στρώσεις από χοντρό αλάτι και γαύρο εναλλάξ. Ενδιάμεσα στις στρώσεις βάζουμε και δαφνόφυλλα. Όταν στρώσουμε και τους τελευταίους γαύρους, τους σκεπάζουμε με μπόλικο αλάτι και δάφνη. Το αφήνουμε τουλάχιστον 10 μέρες στο ψυγείο.

Αφού περάσουν οι 10 μέρες, τότε μπορούμε να σερβίρουμε το γαύρο μας.

Παίρνουμε όσους γαύρους θέλουμε και τους βάζουμε για περίπου 10′ σε ένα μπολ με νερό και ξύδι, να ξεπλυθεί το πολύ αλάτι. Μετά ξεπλένουμε με νερό έναν έναν τους γαύρους και βγάζουμε τη ραχοκοκκαλιά φιλετάρωντας τους. Τους βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε ξύδι, ρίγανη, ηλιέλαιο και δάφνη. Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως ή και αργότερα. Κάθε φορά παίρνουμε από το δοχείο με την άλμη όσους γαύρους θέλουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Το δοχείο στο οποίο έχουμε προσθέσει το λάδι μπορεί να συντηρηθεί για πολλές μέρες στο ψυγείο, ενώ το δοχείο στο οποίο είναι οι γαύροι με το αλάτι μπορεί να συντηρηθεί για πάρα πολύ καιρό στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Leave a comment