ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΨΩΜΙ!

Σε όλους μας αρέσει να τρώμε φρέσκο ψωμί κάθε μέρα… όμως τι γίνεται με το ψωμί των προηγούμενων ημερών; Το πετάμε; Όχι βέβαια… μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σε πολλές άλλες γευστικές και χρήσιμες παρασκευές!

σουφλέ ψωμιού_thessmama
Σουφλέ ψωμιού

Ιδέα #1: Αυγόφετες!
Κλασσικές αγαπημένες αυγόφετες. Χτυπάτε αυγά και λίγο γάλα, βουτάτε τις φέτες του ψωμιού μέσα στο μείγμα και τηγανίζετε. Μόλις τις βγάλετε πασπαλίζετε από επάνω με ζάχαρη ή μέλι. Και αν είστε του αλμυρού… βάλτε μέσα στο μείγμα λίγο αλάτι και μολίς τηγανιστούν συνοδέψτε τες με κασέρι και αλλαντικά.

Ιδέα #2: Φρυγανιά!
Κόψτε το ψωμί σε λεπτές φέτες και ψήστε το στο φούρνο σε λαδόκολλα μέχρι να ξεροψηθεί. Προσοχή μην σας καεί! Βγάλτε τις φέτες, αφήστε τες μερικά λεπτά να κρυώσουν και περάστε τες από το μπλέντερ μέχρι να γίνει μια λεπτή φρυγανιά. Εάν θέλετε μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία, ανάλογα με το πόσο λεπτή θέλετε τη γαλέτα σας. Δηλαδή, βάλτε στο ταψί με την λαδόκολλα το τρίμμα που έχετε κάνει, ψήστε το για λίγο ακόμα και μετά ξαναπεράστε το από το μπλέντερ. Έτσι έχετε έτοιμη τη φρυγανιά για το πανάρισμα σας! Μπορείτε να βάλετε τη φρυγανιά σε σακουλάκια στην κατάψυξη, ώστε να τη χρησιμοποιήσετε όποτε τη χρειαστείτε.

Ιδέα #3 Μπρουσκέτες!
Κόψτε το ψωμί σας (ιδανικά μπαγκέτα, αλλά και ότι άλλο έχετε) σε μακρόστενες διαγώνιες φέτες, αλείψτε τες με ελαιόλαδο και ψήστε τες στο φούρνο, σε ταψί ε λαδόκολλα για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μπορείτε να βάλετε επάνω στο ψωμάκι και μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως π.χ. ρίγανη, ακόμα και σκόρδο! Μόλις ψηθούν μπορείτε να τις σερβίρετε με φρέσκια ψιλοκομμένη τοματούλα και τυρί φέτα, μανούρι ή μοτσαρέλα ή με κάποια σος ή απλά και τυριά και αλλαντικά. Συνοδεύει πολύ ωραία τη μπύρα σας.

Ιδέα #4 Κρουτόν!
Κόψτε το ψωμί σε μικρά τετραγωνάκια και είτε τηγανίστε το σε λίγο λάδι, είτε βουτυρώστε το και ψήστε στο στο φούρνο. Μπορείτε να συνοδέψετε τις σαλάτες και τις σούπες σας.

Ιδέα #5 Παξιμάδι!
Κόψτε το ψωμί σε φέτες και ψήστε το στο φούρνο μέχρι να ψεραθεί και να ροδοψηθεί. Και φτιάξτε έναν ωραιότατο ντάκο!!

Ιδέα #6 Σουφλέ!
Αλείψτε τις φέτες του ψωμιού με λίγο βούτυρο και βάλτε τες μέσα σε ένα πυρέξ. Βάλτε από πάνω τυριά και αλλαντικά της αρεσκείας σας, λίγη ρίγανη και λίγη πάπρικα. Τοποθετήστε ακόμα μία στρώση με φέτες, αλλαντικά και τυριά (τα τυριά βάλτε τα τελευταία). Σε ένα μπολ χτυπήστε 5 αυγά και 1-1,5 φλιτζάνι γάλα και ρίξτε το στο πυρέξ να πάει παντού. Βάλτε στο ψυγείο και περίπου μισή ώρα, ώστε να ρουφήξει το ψωμί τα υγρά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ περίπου.

Ιδέα #7 Πίτσα!
Χρησιμοποιήστε το ψωμί αντί για ζύμη. Εάν θέλετε μπορείτε να το πλατύνετε λίγο με έναν πλάστη, να βάλετε από πάνω σάλτσα τομάτας και ότι επιθυμείτε από αλλαντικά, μανιτάρια, πιπεριές, τυριά και να το ψήσετε για 10-15 λεπτά στο φούρνο.

Ιδέα #8 Παπάρα!
Εσείς τρώγατε παπάρα όταν ήσασταν παιδιά; Εμένα ήταν από τα αγαπημένα μου πρωινά! Κόψτε σε μπουκίτσες το ψωμί, βάλτε το σε ένα βαθύ μπολ και ρίξτε από πάνω ζάχαρη (ή και χωρίς ζάχαρη εάν θέλετε) και γάλα. Είναι σίγουρα πιο χορταστικό από ένα μπολ γάλα με δημητριακά!

Ιδέα #9 Σκορδαλιά!
Μουσκέψτε σε ένα μπολ με νερό 4-5 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, χωρίς την κόρα και μόλις μουσκέψει καλά, στίψτε το και βάλτε το στο μπλέντερ με 2-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα πόσο έντονο το θέλετε, ελαιόλαδο, λίγο ξύδι και αλάτι και κάνετε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ταιριάζει υπέροχα με μπακαλιάρο σκορδαλιά.

 

Leave a comment