ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ…

Ένα από τα πιο διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα που ωριμάζουν το Φθινόπωρο είναι τα μήλα. Έτσι μπορούμε να βρούμε φρέσκα μήλα από το Σεπτέμβριο έως και το Δεκέμβριο. Είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα, και για αυτό άλλωστε δεν είναι τυχαία η παροιμία «ένα φρούτο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία.

Fruits_vector_2

Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Έχοντας πολύ λίγες θερμίδες βοηθά τον οργανισμό να διατηρηθεί υγιής.

Το μήλο κουβαλάει αμέτρητους συνειρμούς. Ήρθε στον κόσμο με τους πρωτόπλαστους που, παρά τη θεϊκή εντολή, το έφαγαν για να αποκτήσουν τη γνώση. Στη σκανδιναβική μυθολογία, το μήλο είναι σύμβολο αιώνιας νιότης και ομορφιάς, ενώ στον παράδεισο της μυθολογίας των Kελτών, τα μήλα είναι οι καρποί της λήθης ή της αναγέννησης. Για τους Πυθαγόρειους, συμβόλιζε το απόκρυφο και το κλειδί κάθε γνώσης καλής ή κακής.

Η Ελληνική μυθολογία βρίθει από αναφορές στα μήλα. Τα «μήλα των Εσπερίδων» λεγόταν ότι εξασφάλιζαν νιότη και αθανασία. Προσφέρθηκαν στην Ήρα ως γαμήλιο δώρο όταν παντρεύτηκε τον Δία και τα προτιμούσαν ιδιαίτερα στις αθηναϊκές γαμήλιες τελετές. Το «μήλο της έριδος», στην ουσία μήλο της επιλογής, προσφέρθηκε από τον Πάρη στην Αφροδίτη και ήταν αφορμή να ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος. Τα μήλα που ανακάλυψε ο Μέγας Αλέξανδρος αποτέλεσαν σύμβολα μακροζωίας, ενώ ένα μήλο ήταν η αφορμή να αναπτύξει ο Νεύτωνας το νόμο της βαρύτητας.

Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο. Μηλεώνες απαντώνται ακόμη και στη Σιβηρία όπου η θερμοκρασία κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να πέσει στους -40 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι το 1940 η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα ήταν πολύ μικρή. Σήμερα η καλλιεργούμενη έκταση είναι περίπου 150.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή ανέρχεται σε 350.000 τόνους, αποτελώντας τη δεύτερη σπουδαιότερη καλλιέργεια από τα φυλλοβόλα οπωροφόρα μετά τη ροδακινιά. Η καλλιέργεια της μηλιάς, σε μορφή συστηματικών οπωρώνων, εντοπίζεται κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση δέντρων μηλιάς βρίσκεται στην περιοχή του Βερμίου. Καλλιεργείται επίσης στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς, Μαγνησίας, Λάρισας και Αρκαδίας.

10 λόγοι για να φάτε ένα μήλο την ημέρα

1. Ένα μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες και καθόλου λιπαρά.
2. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση.
3. Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση της χοληστερίνης.
4. Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνη C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
5. Διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθά στην πέψη.
6. Οι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη.
7. Έχει αντικαρκινική δράση.
8. Προστατεύει από την νόσο Αλτσχάιμερ, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών στοιχείων που περιέχει.
9. Βοηθά στην καλή λειτουργία των εντέρων.
10. Τονώνει, τόσο το μυικό όσο και το νευρικό σύστημα.
Τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορούμε να τα φάμε ωμά, σκέτα, με τη συνοδεία τυριών, σε φρουτοσαλάτες, με γιαούρτι, μέλι και κανέλα, με σκέτο μέλι ή ακόμα βουτηγμένα σε κόκκινο κρασί. Μπορούμε επίσης, να τα χρησιμοποιήσουμε ως κύριο συστατικό σε διάφορα γλυκά, να τα κάνουμε μαρμελάδα, χυμό ακόμα και ξύδι. Τέλος, τα μήλα ταιριάζουν ωραία και σε φαγητά, ιδίως σε πιάτα με χοιρινό ή πάπια.